Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. srpna 2022 18:57
Čas čtení 0:51

Ministr Jan Lipavský dostal od Volodymyra Zelenského Řád za zásluhy

Kategorie:
News
Uložit Uložené

„Jde o ocenění celé české diplomacie,“ řekl Lipavský.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyznamenal českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Řádem za zásluhy. Lipavský o tom informoval na Twitteru

Ministr zahraničí Jan Lipavský si převzal Řád za zásluhy od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v úterý před začátkem neformálního summitu šéfů diplomacií zemí EU. 

„Jde o ocenění celé české diplomacie, která stojí po boku Ukrajiny a podporuje tuto evropskou zemi v obraně před Putinovou barbarskou válkou. Brání i nás,“ poznamenal Lipavský.

Ocenění by se mělo dostat i samotnému Zelenskému. Ukrajinská hlava státu by měla dostat nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Miloš Zeman toto v březnu zdůvodnil především odvahou Zelenského. „Přestože mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ řekl k navržení Miloš Zeman. Vyznamenání by měl Zelenskyj dostat 28. října.

30. srpna 2022 15:02 Čas čtení 1:10 Petr Fiala: Školy jsou na příchod Ukrajinců připravené, vzdělání českých dětí tím neutrpí Petr Fiala: Školy jsou na příchod Ukrajinců připravené, vzdělání českých dětí tím neutrpí
Jan Lipavský, piráti, Zelenskyj
Zdroj: Piráti

Řád za zásluhy se uděluje od roku 1996 ve třech stupních. Dostávají ho občané Ukrajiny, cizí státní příslušníci i lidé bez státní příslušnosti. Uděluje se především za významné úspěchy, a to v ekonomické, kulturní, vědecké, ale i vojenské a politické oblasti.

Domů
Sdílet
Diskuse