Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. září 2022 12:25
Čas čtení 1:00

Španělsko zavádí bezplatné cestování vlakem. Chce tak bojovat proti rostoucím životním nákladům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Španělsko zavádí bezplatné cestování vlakem. Chce tak bojovat proti rostoucím životním nákladům
Zdroj: Wikimedia Commons/Nelso Silva/volně k užití

Španělský program se týká cestování příměstskými vlaky a vlaky na střední vzdálenosti.

Program bezplatného cestování vlakem, který potrvá do 31. prosince, má podle The Guardian snížit náklady dojíždějících. Program oznámil premiér Pedro Sánchez již 12. června a vztahuje se na vlaky na krátké a střední vzdálenosti provozované národním železničním operátorem Renfe. Je otevřen všem národnostem, včetně zahraničních turistů.

Bezplatnou železniční jízdenku mohou cestující získat prostřednictvím aplikace Renfe nebo na nádražích. Je k dispozici také ve všech příměstských vlacích Renfe (Cercanías a Rodalies) a na regionálních linkách na střední vzdálenosti, které zahrnují cesty kratší než 300 kilometrů (linky Media Distancia). Pasažér si musí určit cílovou destinaci a zaplatit zálohu ve výši 10 eur na příměstských linkách a 20 eur na cestách na střední vzdálenosti, poté jim QR kód v aplikaci poslouží jako jízdenka. Aby byla tato částka vrácena, musí cestující do konce prosince uskutečnit alespoň 16 cest.

Stoprocentní slevu lze podle serveru EuroNews uplatnit pouze na jízdenky pro více jízd, nikoliv pro jednotlivé jízdy. Pokud je tedy cestující ochoten koupit si předplacenou jízdenku, může bezplatně cestovat například mezi Barcelonou a Sevillou či mezi Madridem a Bilbao.

Zároveň bylo v Barceloně až do 31. prosince sníženo jízdné na metro až o 50 %. Španělská vláda taktéž plánuje snížit DPH na pohonné hmoty z 21 % na 5 %, a to nejméně do konce roku.

31. srpna 2022 19:24 Čas čtení 1:06 Německý systém jízdenek za 9 eur ušetřil 1,8 milionu tun emisí CO2. To odpovídá napájení 350 tisíc domácností Německý systém jízdenek za 9 eur ušetřil 1,8 milionu tun emisí CO2. To odpovídá napájení 350 tisíc domácností

Cílem iniciativy je snížit dopady krize životních nákladů v zemi. Podobné opatření zavedlo od června do srpna například Německo, kdy cestující mohli využívat místní a regionální hromadné dopravy neomezeně za 9 eur měsíčně. Po tříměsíčním experimentu se ve čtvrtek vrátilo jízdné na německých železnicích k normálnímu stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse