Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Martin Adam Pavlík TASR
8. září 2022 10:19
Čas čtení 1:12

Alexej Navalnyj je znovu na samotce. Za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Alexej Navalnyj je znovu na samotce. Za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista
Zdroj: Getty Images/Andrey Rudakov/Bloomberg

Uvedená klasifikace znamená, že za nucené práce v táboře bude dostávat ještě méně peněz než dosud, doručí mu méně balíků a ještě více mu omezí návštěvy.

Odsouzený ruský opoziční politik a kritik Kremlu Alexej Navalnyj nedávno prozradil, že ho ve vězení nuceně podrobují různým „osvětovým aktivitám“, například několikahodinovému sezení před portrétem šéfa Kremlu Vladimira Putina.


V srpnu založil ve vězení odbory, avšak spoluvězni se k němu kvůli strachu z perzekucí zdráhají přidat. Podle agentury DPA je momentálně už počtvrté na samotce. Tentokrát ho tam poslali na 15 dní.

8. září 2022 10:53 Čas čtení 1:03 V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky? V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky?

Oznámil to ve středu prostřednictvím svých právníků na sociální síti Twitter. Navalnyj také informoval, že za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista. Takové označení dostali podle něj zatím jen dva političtí vězni v Rusku – on a jeho bratr Oleg.

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová řekla, že uvedená klasifikace znamená, že za nucené práce v táboře bude dostávat ještě méně peněz než dosud, doručí mu méně balíků a ještě více mu omezí návštěvy.


Navalnyj na Twitteru konstatoval, že toto zařazení zřejmě ovlivní i plánované setkání s rodinou. Jeho manželka a rodiče čekají na setkání s ním už čtyři měsíce, avšak ve zpřísněném režimu, kam byl přeložen, jsou návštěvy povoleny jen jednou za šest měsíců.

navaľnyj
Zdroj: TASR/AP

Navalnyj si odpykává 11,5letý trest za porušení podmínek podmíněného trestu, finanční podvod a pohrdání soudem. Nachází se v trestanecké kolonii č. 6 ve městě Melechovo, ležícím přibližně 260 kilometrů severovýchodně od Moskvy.


Šéf Navalného štábu Leonid Volkov v rozhovoru pro agenturu Reuters zveřejněném v úterý řekl, že Navalného zdraví je ohroženo zhoršujícími se životními podmínkami ve vězení. Navalnyj se v Německu v srpnu 2020 vyléčil z otravy novičokem, ze které viní Kreml, avšak později se rozhodl vrátit do Ruska, kde byl zadržen.

Domů
Sdílet
Diskuse