Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2022 10:53
Čas čtení 1:03
Radim Šlechta

V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky?

V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky?
Zdroj: Roberto Ricciuti/Redferns
NEWS KONCERTY PRAHA RUSKO
Uložit Uložené

Umělecké uskupení Pussy Riot se po třech letech vrací do Prahy.

V Praze dnes večer vystoupí Pussy Riot. Jejich koncert se bude konat v MeetFactory. Skupina je známa svými provokativními akcemi a předem neohlašovanými a neorganizovanými koncerty na neobvyklých místech. Uskupení vystupovalo například v luxusních buticích nebo stanicích MHD. V roce 2012 se aktivistky za akci Punk Prayer v katedrále Krista Spasitele dostaly do vězení, propuštěny byly ke konci roku 2013.

Doporučeno
Český koncert Justina Biebera se neruší, podle pořadatelů zůstává v platnosti (Aktualizováno) Český koncert Justina Biebera se neruší, podle pořadatelů zůstává v platnosti (Aktualizováno) 7. září 2022 10:31

Feministická formace se otevřeně vymezuje proti prezidentu Vladimiru Putinovi. „V Putinově Rusku lze buď sloužit moci uměleckým zdobením jeho institucí, nebo používáte umění jako prostředek protestu. Nic mezi tím neexistuje,“ řekla Masha Alekhina v nedávném rozhovoru pro Neue Zürcher Zeitung. A k Putinovi samotnému dodala: „Je jako člověk naprosto nezajímavý. Je to nudná, šedá postava s minulostí KGB. Avšak v jeho rukou je velmi nebezpečný státní aparát! A ten se skládá z podobných šedých eminencí.“

Skupina Pussy Riot podporuje lidská práva a LGBTQ+ lidi na území Ruska, od svého odsouzení před deseti lety se také zasazuje o zlepšování podmínek ruských vězňů. Alekhina samotná ještě během výkonu trestu vyhrála spor s vedením věznice. V Česku se skupina dostala do popředí především po urážlivých výrocích prezidenta Miloše Zemana na jejich adresu. 

Vystoupení v pražském klubu MeetFactory bude kombinací divadla, koncertu a videotvorby. Do Prahy se uskupení vrací po třech letech. Výtěžek z koncertu poputuje na žádost skupiny do Kyjeva na obnovu dětské nemocnice. 24. června Alekhina na svém Facebooku uvedla, že se zatím z turné podařilo vybrat již 10 000 €, což je necelý čtvrtmilion českých korun.

Představení začíná dnes ve 20:00 a dorazí na něj i náš tým, aby přiblížil zážitek těm, kteří se na vystoupení nedostanou.

Domů
Sdílet
Diskuse