Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Jakub Paulík
10. září 2022 11:33
Čas čtení 0:31

Charles III. byl oficiálně prohlášen britským králem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Charles III. byl oficiálně prohlášen britským králem
Zdroj: TASR

Trůnu se ujal po smrti zesnulé Alžběty II.

Britská Nástupnická rada zasedla v londýnském svatojakubském paláci přibližně v 10 hodin a v 11 hodin přečetla veřejné prohlášení ohlašující nového krále. Po formální ceremonii a symbolickém převzetí žezla se tak Charles III. stává po Alžbětě II. nástupníkem britského trůnu.

„Princ Charles Philip Arthur George se nyní, úmrtím naší panovnice, stává naším králem Charlesem III. Bože, ochraňuj krále!“ prohlásila předsedkyně Nástupnické rady Penny Mordaunt.

9. září 2022 19:59 Čas čtení 2:07 Nový král Charles III. poprvé promluvil k národu. Poděkoval své matce, slíbil loajální vládu s úctou a láskou Nový král Charles III. poprvé promluvil k národu. Poděkoval své matce, slíbil loajální vládu s úctou a láskou

Na místě jsou podle BBC a The Guardianu přítomni také bývalí britští premiéři, včetně Gordona Browna, Davida Camerona, Borise Johnsona a Theresy May. Deklaraci jmenování krále podepsal princ William, králova manželka Camilla a nová premiérka Liz Truss.

Charles III. vzdal při projevu v paláci hold své zesnulé matce Alžbětě II., přičemž docenil její nezištnou službu zemi. Zároveň dodal, že si je vědom povinností a odpovědností, které se na něj přenesly.

Domů
Sdílet
Diskuse