Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
12. září 2022 v 8:33
Čas čtení 1:18

Část Ukrajiny je bez elektřiny. Rusové začali útočit na kritickou infrastrukturu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Část Ukrajiny je bez elektřiny. Rusové začali útočit na kritickou infrastrukturu
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Několik oblastí na Ukrajině se ocitlo bez elektřiny. Rusové se podle kanceláře prezidenta mstí za neúspěch na bojišti.

Elektrárny na Ukrajině zasáhly ruské rakety. Ukrajinské letectvo o tom informovalo na Twitteru. Podle zpráv na sociálních sítí mohou za výpadky elektřiny v části země ruské útoky, potvrdily to i zdroje právě z Ruska. Bez proudu se ocitli lidé v Charkově a Charkovské oblasti. Světlo nesvítí ani v některých částech Poltavské, Dněpropetrovské, Sumské, Záporožské a Doněcké oblasti. 

„Rusko zahájilo v neděli večer raketový útok na východní oblasti Ukrajiny. Nepřítel použil celkem 11 řízených střel. Jednotky velení letectva Východ sestřelily 7 křižujících raket v Dněpropetrovské oblasti. Z nich 5 –⁠ X-101, 2 –⁠ Kalibr,“ napsalo na Twitteru ukrajinské letectvo.

Část Ukrajiny se ocitla bez proudu. V Charkovské oblasti nesvítilo světlo a místní železnice musely přerušit jízdy vlaků. Podle ukrajinských zdrojů se Rusku podařilo zasáhnout tepelnou elektrárnu přímo v Charkově. Podle šéfa Dněpropetrovské oblastní vojenské administrativy Valentina Rezničenka se tímto způsobem Rusové mstí za neúspěchy na bojišti.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Starosta Bělgorodu informoval, že město zůstalo částečně bez proudu v důsledku „poruchy na rozvodně Južnaja“. O hodinu později uvedl, že dodávky elektřiny v Bělgorodě byly obnoveny. 

Útoky na ukrajinskou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti si vyžádaly minimálně jednu oběť na životě. Přinejmenším dva další lidé byli zranění. 

„Přímé úmyslné útoky na kritickou civilní infrastrukturu, zejména na největší charkovskou elektrárnu CHP-5, jsou nepochybným projevem ruského terorismu a jeho snahy nechat civilisty bez světla a tepla. Taková zbabělá odpověď na útěk vlastní armády z bojiště,“ okomentoval útoky Mihajlo Polodjak z kanceláře prezidenta.

Domů
Sdílet
Diskuse