Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
15. září 2022 17:41
Čas čtení 0:36

V Irsku bude antikoncepce pro ženy od 17 do 25 let bezplatná

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
V Irsku bude antikoncepce pro ženy od 17 do 25 let bezplatná
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Novinka má pomoci finančně slabším a mladým ženám, které si antikoncepci nemohou dovolit.

V Irsku je od středy 14. září k dispozici bezplatná antikoncepce pro všechny ženy od 17 do 25 let. Tento krok má pomoci dostupnosti antikoncepce i finančně slabším a mladým ženám, které si ji nemohou dovolit, informuje irské RTÉ.

Doposud byly náklady na ochranu před nechtěným těhotenstvím – vázanou na lékařský předpis – hrazeny držitelům zdravotního průkazu, ale ti, kteří ho neměli, mohli zaplatit i tisíce korun.

Bezplatná ochrana se vztahuje na pilulky a dlouhodobou antikoncepci včetně zavedení tělíska, přičemž ženy budou muset prokázat své číslo PPS (osobní číslo každého klienta veřejné služby v Irsku), čímž se bude kontrolovat jejich oprávněnost.

Irský ministr zdravotnictví Stephen Donnelly řekl, že je to vůbec poprvé, co v zemi byla zavedena bezplatná antikoncepce pro ženy. Doplnil, že v historii Irska se ženám popírala jejich základní reprodukční práva. Donnelly poukázal na to, že v roce 1935 stát zakázal prodej a používání antikoncepce. Dodal, že schéma pokryje všechny celkové náklady.

antikoncepcia
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
Domů
Sdílet
Diskuse