Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
17. září 2022 12:11
Čas čtení 1:28

„Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Výrok důchodkyně Věry Pohlové slaví výročí

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Jeden z nejznámějších anketních výroků v českých médiích slaví výročí, od jeho uveřejnění uplynulo 23 let.

„Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Výrok důchodkyně Věry Pohlové, který věnovala anketě deníku Metro, se stal hlavně díky české internetové kultuře memů prakticky nesmrtelným. V sobotu je to 23 let přesně ode dne, kdy byl v médiu otištěn, což znamená, že slaví výročí. Málokdo ale ví, k čemu se vlastně váže.

27. července 2022 14:00 Čas čtení 1:36 „Bába pod kořenem“ oslavila 10 let. Zavzpomínej s námi na legendární Zdenu „Bába pod kořenem“ oslavila 10 let. Zavzpomínej s námi na legendární Zdenu

Anketa deníku Metro byla otištěna 17. září 1999 v rubrice Můj názor na straně 12 a týkala se aféry zneužití údajů o sporožirových účtech klientů České spořitelny. Sporožirový účet byl druhem běžného účtu, který zřizovala Česká spořitelna a který byl představen již v roce 1972. Do té doby byly běžně používány hlavně vkladní knížky. Od roku 2007 začal být nahrazován tzv. osobním účtem.

Takzvaný zloděj dat, kterým měl být tehdy jednadvacetiletý zaměstnanec České spořitelny, měl nabízet po e-mailu data klientů z jejich sporožirových účtů. Policie jej tehdy chytla s pomocí léčky, přičemž za krádeže a přeposílání informací hrozilo mladíkovi až pět let vězení. 

Deník proto tehdy zařadil jednoduchou anketní otázku do svého zářijového vydání. Nejspíše ale nečekal, jaký vliv bude na pozdější internetovou kulturu mít. Vyjádření „Věry Pohlové, 72 let, důchodkyně“, totiž zná prakticky každý. Spojení „ty internety“ se v různých obměnách používají v diskuzích na sociálních sítích, v glosách i obecně v kulturním dění dodnes. 

věra Pohlová internety memes
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Fenomén Věra Pohlová

Ze samotné autorky, která ústy jiných skrze parafráze jejího výroku (o jehož úplné pravosti se také v minulosti diskutovalo, jelikož se vyskytla informace, že si jej novináři před vydáním mohli upravit) prakticky zakázala kdeco, se stal fenomén. V minulosti jí byla založena i fanouškovská stránka na Facebooku, která měla 5500 sledujících. 

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Zde se také objevila nešťastná zpráva. Jak píše deník Metro, podle zprávy jejího údajného vnuka Marka měla paní Věra odejít na věčnost 27. července 2011 ve věku 84 let. „Rád bych touto cestou řekl všem recesistům, že to byla moc hodná paní, které záleželo na tom, abychom se měli dobře, a i když to podle jednoho jediného výroku, který redakce Metra kdysi uveřejnila, nemusí tak vypadat, byla velice pokroková,“ uvedl tehdy.

Nad paní Věrou však i dnes visí rouška tajemství. Pravost jejího výroku, stejně jako její existenci či pravost informace jejího úmrtí, se nikomu nepodařilo jasně potvrdit ani vyvrátit.

Domů
Sdílet
Diskuse