Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. září 2022 10:44
Čas čtení 1:27

Praní prádla i sekání trávníku. Provozovatelé Airbnb nutí hosty uklízet, přestože si za to samé účtují vysoké poplatky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Praní prádla i sekání trávníku. Provozovatelé Airbnb nutí hosty uklízet, přestože si za to samé účtují vysoké poplatky
Zdroj: Unsplash/Volha Flaxeco/volně k užití

Nejprve zaplatit poplatek za úklid a následně ještě splnit všechny požadavky na úklidovém seznamu. Někteří provozovatelé Airbnb zatěžují klienty úklidem navíc, ti přemýšlí, že se vrátí do starých dobrých hotelů.

Nejprve zaplatit za úklid a poté ještě uklidit. Lidé, kteří v Americe využívají služeb Airbnb, se v posledních dnech bouří proti praktikám některých provozovatelů. Ti si totiž nechávají zaplatit za úklid, přestože v ubytovacích zařízeních nechávají seznamy, co všechno má uklidit sám klient.

Jedná se například o obyčejné umývání nádobí a vynášení smetí až po praní prádla nebo sekání trávníku. Poplatky přitom nejsou malé; dle The Wall Street Journal jde i o stovky dolarů (klidně až vyšší tisíce korun).

28. června 2022 18:40 Čas čtení 0:53 Airbnb zavádí zákaz večírků jako svou komunitní politiku Airbnb zavádí zákaz večírků jako svou komunitní politiku

„Kdo nemá rád příjezd na čisté a uklizené místo?“píše společnost Airbnb ve FAQ, které se váže k úklidovým poplatkům. Odpověď zní: Asi nikdo. Realita, minimálně pro klienty ve Spojených státech, ale může být jiná.

Představ si, že si zabookuješ Airbnb během dovolené. Dorazíš na místo, zaplatíš za svůj pobyt včetně úklidového poplatku a na stole najdeš seznam, v němž je napsáno, že máš vyprat povlečení a umýt nádobí. Podobný trend se momentálně objevuje v Americe, přestože poplatky za úklid, které nejsou zahrnuty v poplatku za přenocování, někdy šplhají až k částce 375 dolarů (9200 korun).

Uživatelé služby si proto začali stěžovat na sociálních sítích. Business Insider například informuje o tiktokerce Melworeit, která na síti uvedla, že si chtěla pronajmout apartmán, ale když zjistila, že by zaplatila poplatek za úklid ve výši 125 dolarů (3067 korun), a k tomu ještě musela vynést odpadky, převléknout ložní prádlo, spustit myčku a vyprat spoustu prádla, svůj pobyt si rozmyslela.

Její video se stalo virálním a vyburcovalo další osoby, které mají podobné zkušenosti, aby se vyjádřily. Nejedná se totiž pouze o úklid samotný; aplikace totiž funguje na principu hodnocení, tudíž lidé, kteří by například neposekali trávník, přestože by to měli na svém úklidovém listu, by mohli dostat nepříznivou reakci ze strany ubytovatele a špatnou zpětnou vazbu. Ta by mohla ovlivnit jejich další možnosti ubytování.

Airbnb s tím nic nezmůže 

Rozšířený trend je údajně vlna, se kterou sama společnost Airbnb nic nezmůže. Mluvčí společnosti uvedl pro Insider, že provozovatelé ubytování si sami určují výši úklidových poplatků a společnost může pouze doporučit, aby se tyto poplatky držely v mezích únosnosti nebo se neúčtovaly vůbec.

Údajně 45 % hostitelů tyto poplatky vůbec neúčtuje, zbytek provozovatelů zase neúčtuje více než 10 % z celkové ceny ubytování.

Anketa:
Už ses s podobnou praktikou někde v zahraničí setkal/a?
Ne.
Ano.
Ne.
75 %
Ano.
25 %
Domů
Sdílet
Diskuse