Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 16:00
Čas čtení 5:50
Tereza Šnajdrová

Toto jsou priority brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb

Toto jsou priority brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb
Zdroj: Pixabay/romavor/volně k použití
POLITIKA BRNO ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA HNUTÍ ANO JIHOMORAVSKÝ KRAJ KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V BRNĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Brněnským lídrům a lídryním do komunálních voleb jsme položili několik otázek, které zajímají voliče. Kromě toho jsme jim ale dali prostor vyjádřit se i k tomu, co je pro ně prioritou.

Refresher přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí.

V předešlých článcích jsme se věnovali:
Rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.
Dopravní situaci v Brně.
Chátrajícímu fotbalovému stadionu Za Lužánkami.
Extrémním vlnám veder a ochlazení města.
Nedostatku parkovacích míst pro místní občany.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která trápí naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, co je jejich prioritou.

Doporučeno
Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně 19. září 2022 8:30
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Co bude vaší prioritou?

Piráti (Marek Lahoda): Našimi prioritami jsou dostupné bydlení, udržitelná doprava a kvalitní životní prostředí

Naše tři hlavní priority jsou dostupné bydlení, udržitelná doprava a kvalitní životní prostředí. O všem jsem tu už mluvil, tak to jen na závěr krátce shrnu.

Bydlení v Brně musí být dostupné. Podpoříme proto výstavbu nových městských i družstevních bytů a také šetrnou výstavbu soukromou. Zavedeme skutečně rovný a transparentní systém přidělování městských bytů. Nepodpoříme privatizace městských bytů.

Udržitelná doprava je hodně o správném nakládání s parkováním aut i o okruzích a pečlivých rekonstrukcích ulic. Ale o tom už bylo řečeno dost výše. Dopravní indukce naštěstí funguje na všechny druhy dopravy. Proto náš plán, jak lidem v Brně zajistit kvalitní, rychlou, příjemnou a především bezpečnou dopravu, zahrnuje také:


> Kvalitní MHD (více spojů, moderní klimatizovaná vozidla a rozšíření tratí).
> Konečně začít budovat síť bezpečných páteřních cyklostezek.
> Při rekonstrukcích ulic myslet na lidi. Ne pouze na auta a beton, ale i na pěší, MHD, kola a stromy.
> Bezbariérové město prostupné pro matky s kočárkem i pro hendikepované.
 
A pro kvalitní životní prostředí v první řadě vrátíme stromy zpátky do ulic. Na budovy osadíme zelené fasády a střechy. Zřídíme nové parky a vodní prvky v ulicích. Budeme klást důraz na ochranu ovzduší, snížení hluku i světelného smogu. Realizujeme opatření z Akčního plánu SECAP vedoucí k mitigaci a adaptaci na klimatickou změnu.
 
Na závěr bych už jen krátce zmínil, že všech 11 pirátských priorit pro Brno i celý náš program, včetně našich dosavadních úspěchů ve vedení města, najdou čtenáři již brzy na našem webu

Koalice Žít Brno a Strana zelených (Jana Drápalová): Chceme město, které svým občanům nabízí podmínky pro aktivní a kvalitní život

Naší prioritou bude město, které nabízí svým občanům podmínky pro aktivní a kvalitní život s dostatečnou nabídkou pracovních příležitostí v lukrativních oborech, kvalitní vzdělání pro děti včetně dostatku míst v mateřských školách a pestrý kulturní a komunitní život. Město s komfortní veřejnou dopravou a bezpečnými ulicemi pro pohyb chodců a cyklistů. Město, které myslí i na budoucí generace, a proto se chová odpovědně ke klimatu, snižuje spotřebu energie a využívá moderní technologie, obnovitelné zdroje, například štěpku k výrobě tepla. Znovu zřídíme Fond rozvoje bydlení, ze kterého budeme občanům poskytovat půjčky na fotovoltaiku, úspory energií a podobně.  

Domů
Sdílet
Diskuse