Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. září 2022 22:41
Čas čtení 3:04

Česko Portugalsko ani nepotrápilo, schytalo debakl 0:4. Schick navíc nedal penaltu

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Česko Portugalsko ani nepotrápilo, schytalo debakl 0:4. Schick navíc nedal penaltu
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Cesta k udržení se v elitní skupině Ligy národů se zkomplikovala. Češi nedokázali najít recept na Portugalce.

Česká fotbalová reprezentace přivítala v Česku v rámci skupiny Ligy A soutěže Ligy národů Portugalsko. Ani přes evidentní snahu hrát vyrovnanou hru se domácím nepovedlo získat vedení. Ve 33. minutě překonal Vaclíka Dalot, těsně před koncem první půle zvýšil na 2:0 Bruno Fernandes, a přestože nakonec Češi dostali výhodu pokutového kopu po ruce Ronalda, Schick z puntíku přestřelil.

Druhý poločas začal katastrofálně, jelikož se dalekonosnou střelou znovu prosadil Dalot. Česká republika měla možnost po třetí brance více držet míč a vymýšlet, jak snížit, nakonec ale obdržela čtvrtou branku od střídajícího Joty. Jediné, co tak domácím zbývá, je soustředit se na úterní zápas se Švýcarskem, s nímž si zabojují o setrvání v elitní lize.

20. září 2022 14:30 Čas čtení 0:59 Českou anketu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku vyhrál Patrik Schick Českou anketu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku vyhrál Patrik Schick

Mistrovství světa v Kataru se české fotbalové reprezentace netýká. Proto má možnost se v nadcházející reprezentační pauze soustředit na utkání v prestižní A2 skupině Ligy národů. Po velmi sympatickém vstupu na domácí půdě proti Švýcarsku a výbornému výkonu proti Španělsku však bodově mlčí. Svěřenci Jaroslava Šilhavého padli stejným skóre 2:0 jak proti Portugalsku, tak proti Španělsku. V sobotu jedenáctka kapitána Tomáše Součka dostala šanci na reparát v domácím prostředí, jelikož do Prahy zavítala reprezentace Portugalska.


Lvy nečeká nic jednoduchého, to se ví. Každopádně papírově mohou při troše štěstí a zisku šesti bodů stále ještě pomýšlet na finálovou fázi soutěže. Realita je přesto krušná. Přestože jsou hlavní opory týmu pohromadě, každá z nich se v domácích soutěžích trápí – Součkovi s Coufalem se nedaří ve West Hamu, dvacetigólový střelec Schick byl zraněný a do formy Leverkusen se nedostala ani nová akvizice Adam Hložek. Před Portugalci byl tak v mentální pohodě možná Antonín Barák, jenž zkouší své štěstí ve Fiorentině, a do minulého týdne byl i Alex Král v Schalke, než přišla klubová kontroverze kvůli barvám jeho automobilu.


Portugalská reprezentace navíc dorazila v plné parádě jak s Cristianem Ronaldem, tak také například s Bernardem Silvou či Brunem Fernandesem. Že je ale na silné družstvo možné vyzrát, předvedli právě Švýcaři, kteří ho v posledním zápase porazili 1:0. Čechům proto nezbývalo nic jiného, než se z jejich zápasu poučit, vzít si příklad z Maďarska, které opanuje svou těžkou skupinu proti Německu, Itálii a Anglii, a prolomit smůlu, kterou se soupeřem z Pyrenejského poloostrova mají. Naposledy totiž proti němu zvítězili na Euru 1996.

Spousta zranění a vedení hostů

Zaplněný stadion hnal domácí v červeném od začátku ke gólu a hráči jeho povzbuzování vyslyšeli. Portugalce v prvních pěti minutách tlačili, a dokonce měli první dvě střely – Jemelka ale, stejně jako Schick, mířil nad branku Diega Costy. 


Portugalci se však vzchopili hned vzápětí. Pomohlo k tomu rozkouskování hry vinou zranění kanonýrů, když Cristiano Ronaldo obdržel ránu od Tomáše Vaclíka, která mu spustila krev z nosu, a následně Patriku Schickovi po pokusu o nůžky stoupl na ruku Rúben Neves. Ve 24. minutě pak přišla obrovská šance právě Ronalda, jenž nakonec nepřekonal Vaclíka, přestože měl volnou bránu.


Ve 31. minutě zahrozili i Češi po centru Coufala, ale hlavička Baráka neměla parametry, aby dostala míč do sítě. Dvě minuty nato se rozhýbal Dalot, prosprintoval hřiště a po skrumáži v české šestnáctce Vaclíka překonal. Ve 35. minutě zahrozil Král přízemní střelou, nicméně ani jeho střela, ani následný roh Costu neohrozily. Že hosté po prvním poločase vedli zaslouženě, nakonec potvrdil v nastavení první půle Bruno Fernandes, kterého si Král nepohlídal a zvýšil na 2:0. 


Ještě před odchodem do šaten ale dostali domácí výhodu pokutového kopu, když poslední možnou šanci Lvů zastavil Cristiano Ronaldo rukou. K míči se postavil Patrik Schick, jenže penaltu neproměnil, a proto šli Češi do šaten s dvougólovým mankem.

Jen zmar

Druhý poločas začal pro český tým velmi zle. V 52. minutě se ze dvaadvaceti metrů prosadil znovu Dalot, když Vaclík nedosáhl na jeho střelu. Češi se začali dostávat z letargie až kolem 60. minuty, přesto žádná ze šancí nebyla gólová. Největší šanci měl v 66. minutě Schick, jenž ale hlavičkoval v záklonu.


Hra se následně držela hlavně ve středu hřiště. Portugalci již nikam nespěchali a hrozili spíše z průniků, což dávalo možnost domácím tvořit hru. Jenže ani tak se Česku nedařilo dostávat do stoprocentních šancí. Špatný den pro český fotbal korunoval v 82. minutě Diogo Jota po prodloužení Ronaldem.


Česko se proto musí soustředit na úterní klání se Švýcarskem, které v paralelně hraném zápase ve Španělsku dokázalo zvítězit 1:2, v němž půjde o setrvání v elitní lize.

Domů
Sdílet
Diskuse