Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
25. září 2022 8:35
Čas čtení 1:28

Do druhého kola senátních voleb postoupilo 17 žen, čtyři mandát obhajují. Je i více zastupitelek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do druhého kola senátních voleb postoupilo 17 žen, čtyři mandát obhajují. Je i více zastupitelek
Zdroj: ČTK/Taneček David

Po letošních volbách bude v parlamentu nejméně 14 senátorek.

Do druhého kola letošních senátních voleb postoupilo 17 žen. Stejně jako při předchozích volbách před šesti lety v 27 obvodech, kde se volí i letos, čtyři z nich senátorský mandát obhajují. Jsou jimi lidovecké kandidátky Miluše Horská na Pardubicku a Jaromíra Vítková na Blanensku, Alena Dernerová (za Severočechy.cz) na Mostecku a Renata Chmelová (za STAN) v Praze 10. Informuje o tom ČTK.

24. září 2022 23:55 Čas čtení 0:39 Volby v Praze vyhrála koalice SPOLU Volby v Praze vyhrála koalice SPOLU

Bude minimálně 14 senátorek

Další čtyři z finalistek mají jisté, že budou zvoleny. Ženské duely o místo v Senátu se uskuteční na Karlovarsku, Mělnicku, Kroměřížsku a Hodonínsku. Sedm ze 17 finalistek úvodní kolo vyhrálo. Téměř čtyřicetiprocentního zisku hlasů dosáhly Horská a Hana Kordová Marvanová (navržena ODS) v Praze 11.

Aktuálně je v horní komoře parlamentu 12 senátorek, z nichž ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) už letos mandát neobhajovala a předsedkyně lidovecké frakce Šárka Jelínková do finále nepostoupila. Po letošních volbách tak bude v parlamentu nejméně 14 senátorek.

Nejstarším kandidátem, který letos uspěl, je čtyřiasedmdesátiletý kardiochirurg Jan Pirk. Je jen zhruba o tři týdny starší než místopředseda Senátu Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů, který mandát obhájil už v prvním kole. Nejmladšími kandidáty jsou dva jednačtyřicetiletí – ředitelka Strategické průmyslové zóny Holešov Lucie Pluhařová (ANO) a mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

24. září 2022 20:36 Čas čtení 2:07 500 korun za hlas a zabavený počítač. Policie řeší podezření z maření voleb 500 korun za hlas a zabavený počítač. Policie řeší podezření z maření voleb
volby
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Lidé zvolili více zastupitelek, nejstarší je 88 let

Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem zvolili také více zastupitelek v obcích a městech, konkrétně 29 procent. Volební účast dosáhla 46,07 %. V porovnání s předchozími volbami v roce 2018 jsou v průměru zvolení zastupitelé o půl roku starší a jejich věkový průměr se zvýšil na 47,56 roku. 

Nejstarší zvolenou zastupitelkou je učitelka Sylva Knedlová, které je 88 let a působit bude v zastupitelstvu Fryštáku na Zlínsku. Kandidovala za ODS. Nejmladším zastupitelům je 18 let a takových je podle dat ČSÚ celkem 11. Všichni mají jako povolání uvedeno student. 

Nejmladší zastupitelstvo s průměrným věkem 29,5 roku bylo zvoleno v obci Honbice v okrese Chrudim. Naopak obcí s nejvyšším průměrným věkem zvolených zastupitelů se staly Všepadly na Domažlicku (71,5 roku).

„Čistě ženské zastupitelstvo mají ve čtyřech obcích, kterými jsou Počepice v okrese Příbram, Biřkov v okrese Klatovy, Jestřabí v Krkonoších v okrese Semily a Okarec v okrese Třebíč. Čistě ,mužskou záležitostí‘ jsou zastupitelstva ve 423 obcích,“dodává ČSÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse