Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 11:03
Čas čtení 1:16

NASA úspěšně otestovala první planetární obranu na světě. Sonda Dart narazila do asteroidu Dimorphos

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
NASA úspěšně otestovala první planetární obranu na světě. Sonda Dart narazila do asteroidu Dimorphos
Zdroj: NASA/Johns Hopkins APL

Test první planetární obrany dopadl dobře. Sonda Dart vesmírné agentury NASA narazila do asteroidu Dimorphos s cílem jej vychýlit. Během nárazu byla zničena. Výsledky jejího působení budou známy až za pár týdnů.

Vesmírná agentura NASA ohlásila úspěšný náraz sondy Dart do asteroidu Dimorphos v rámci prvního pokusu o planetární obranu na světě. Dopad streamovala NASA na YouTube. Cílem celé akce bylo vyslat sondu přímo do asteroidu, která se tímto sice zničí, ale zároveň vychýlí dráhu vesmírného tělesa natolik, aby nedopadlo na Zemi. Výsledky planetární obrany budou známy za několik týdnů.

12. září 2022 20:41 Čas čtení 1:44 Astronomové pojmenovali planetku po brněnském Špilberku, název vychází z hantecu Astronomové pojmenovali planetku po brněnském Špilberku, název vychází z hantecu

NASA streamovala svůj úspěch v noci z pondělka na úterý. Na dopad sondy Dart se dívalo více než 3,3 milionu diváků. Pokus byl završen úspěšným nárazem a zničením sondy, na nějž se čekalo celých 10 měsíců. Test ukázal, že by Země mohla mít nadějný způsob planetární obrany proti asteroidům, kometám či jiným tělesům, které by jinak dopadly na povrch planety. Jak efektivní ale doopravdy je, se ukáže až později.

NASA se v prvním testu planetární obrany zaměřila na malý měsíc Dimorphos s průměrem 160 metrů, který obíhá větší asteroid s názvem Didymos, jehož průměr je 780 metrů. Ani jeden z nich doopravdy nepředstavoval hrozbu pro Zemi, jelikož se nachází ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů.

Tento obrázek poslala sonda Dart 12 kilometrů před dopadem na měsíc Dimorphos během prvního testu planetární obrany v noci z pondělí 26. na úterý 27. září 2022.
Tento obrázek poslala sonda Dart 12 kilometrů před dopadem na měsíc Dimorphos během prvního testu planetární obrany v noci z pondělí 26. na úterý 27. září 2022. Zdroj: NASA/Johns Hopkins APL

K navedení sondy využila NASA systém DRACO, který společně s algoritmy SMART Nav rozlišil oba asteroidy a zaměřil se na menší těleso. Systémy vedly 570kilovou sondu 90 tisíc kilometrů, aby do tělesa narazila rychlostí 22 530 km/h a zpomalila jeho oběžnou dráhu.

Úspěch

Agentura si vyzkoušela, že dokáže sondu navigovat tak, aby úmyslně narazila do asteroidu s cílem jej odklonit. „Planetární obrana je celosvětově sjednocující úsilí, které ovlivňuje každého žijícího na Zemi,“ řekl přidružený správce ředitelství vědeckých misí v ústředí NASA ve Washingtonu Thomas Zurbuchen.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Nyní víme, že dokážeme zaměřit kosmickou loď s přesností potřebnou k dopadu i na malé těleso ve vesmíru. Jen malá změna jeho rychlosti je vše, co potřebujeme k tomu, abychom významně změnili dráhu, kterou asteroid cestuje,“ dodal.

Nyní bude kontrolní tým pozorovat Dimorphos pomocí dalekohledů, aby potvrdil předpoklad, že dopad sondy zkrátí oběžnou dráhu tělesa o 1 %, což je zhruba 10 minut.

Domů
Sdílet
Diskuse