Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. září 2022 14:36
Čas čtení 0:42

Írán: Při zásazích vůči demonstrantům zahynulo už přes 75 lidí, tvrdí aktivisté

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán: Při zásazích vůči demonstrantům zahynulo už přes 75 lidí, tvrdí aktivisté
Zdroj: TASR/AP

Více než 75 lidí již zahynulo při zásazích íránských bezpečnostních sil vůči účastníkům protestů vyvolaných násilnou smrtí Mahsy Amini, uvedla lidskoprávní skupina. Informuje o tom TASR, zprávu převzala z agentury AFP.

Oficiální počet obětí uváděný íránskými úřady, který zahrnuje i několik příslušníků íránských bezpečnostních sil, zůstává od soboty na čísle 41. Získané videozáznamy a úmrtní listy dokazují, že „na demonstranty se přímo střílí ostrou municí“, uvádí IHR se sídlem v norském Oslu.

Demonstranti opět vyšli do ulic v noci na úterý, jak to dělají každý večer už od 16. září. V ten den bylo oznámeno úmrtí Mahsy Amini, kterou dříve zatkla íránská mravnostní policie. Ve městě Sanandadž, hlavním městě západoíránské provincie Kurdistán, odkud Amini pocházela, vyšplhaly ženy na střechy vozů a před jásajícím davem si roztrhaly šátky. V hlavním městě Teheránu skandovaly davy demonstrantů slogan „smrt diktátorovi“.

22. září 2022 12:27 Čas čtení 1:34 Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí

Dvaadvacetiletou Mahsu Amini zadržela mravnostní policie 13. září v Teheránu za údajné porušení pravidel oblékání. Podle aktivistů policisté bili mladou ženu do hlavy obuškem a hlavou jí udeřili o kapotu vozu. Zemřela po třech dnech v kómatu v nemocnici, její smrt oznámili 16. září. Místní úřady ale tvrdí, že zemřela přirozenou smrtí. V pondělí íránské úřady oznámily, že zatkly více než 1200 lidí včetně aktivistů, právníků, novinářů a demonstrantů, píše AFP.

Domů
Sdílet
Diskuse