Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 v 22:43
Čas čtení 3:09

Češi se loučí s elitní Ligou národů další prohrou. Švýcaři vyhráli 2:1, penaltu tentokrát neproměnil Souček

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Češi se loučí s elitní Ligou národů další prohrou. Švýcaři vyhráli 2:1, penaltu tentokrát neproměnil Souček
Zdroj: VVedran Galijas/Eurasia Sport Images/Getty Images

I přes zlepšený výkon v první půlhodině prvního poločasu se Česko nedokázalo úplně vzpamatovat a po další prohře končí v elitní Lize A Ligy národů.

Fotbalisté českého národního týmu chtěli složit reparát v posledním zápase skupiny 2 Ligy A v rámci Ligy národů. Po nepovedeném sobotním klání v Edenu s Portugalskem se představili ve Švýcarsku, kde museli vyhrát.

Češi ukázali velmi nadějnou půlhodinu se šancemi, nicméně ve 29. minutě inkasovali hned dvakrát po hlavičce Freulera a vystižení přihrávky Kalvacha Embolem a situace se zkomplikovala. Naději vykřesal na samém konci poločasu ve 45. minutě po krásné akci Zimy, Jemelky a Kalvacha Patrik Schick, a to střelou pod břevno.

Česko v druhém poločase přežilo několik vyložených šancí, a dokonce dostalo výhodu pokutového kopu, jenž však Tomáš Souček, podobně jako v sobotu Schick, neproměnil. Všechny další snahy o gól české reprezentace do sítě brankáře Sommera nevedly, což znamenalo sestup reprezentace do Ligy B.

24. září 2022 v 22:41 Čas čtení 3:04 Česko Portugalsko ani nepotrápilo, schytalo debakl 0:4. Schick navíc nedal penaltu Česko Portugalsko ani nepotrápilo, schytalo debakl 0:4. Schick navíc nedal penaltu

Nutná výhra

Situace opravdu nebyla růžová – domácí sobotní prohra 0:4 s Portugalskem jen potvrdila nepohodu v týmu Jaroslava Šilhavého. Česká fotbalová reprezentace stála před posledním zápasem ve Švýcarsku před jasným úkolem, kterým byla životně nutná porážka domácích. Dále se totiž z povedeného vstupu do Ligy A v Lize národů těžit nedalo; pokud se Lvům vítězství nepovede, sestoupí z prestižního prostředí smetánky, kde se poměřují jen nejlepší s nejlepšími.


Jenže Švýcaři byli na koni. Nejenže dokázali porazit Portugalce 1:0, ale v sobotu dokonce obrali o všechny body i Španělsko. Česku navíc po zápase v Edenu chyběl klíčový dirigent obrany, Jakub Brabec, jenž se zranil. Debakl s týmem, za nějž nastoupil i Cristiano Ronaldo, proto volal po restrukturalizaci celé základní jedenáctky, přestože tým větší kvalitu než proti Portugalcům postavit nemůže.


Realizační tým proto musel zakomponovat těch pár světlých střípků, které byly zřejmé během sobotní prohry. Ondřej Kúdela, který musel přiletět na sraz až z Indonésie, zaujal Brabcovo místo vzadu. Do základní jedenáctky se dostal místo bezzubého krále Lukáš Kalvach a vzhledem k tomu, že ani spolupráce z Leverkusenu mezi Hložkem a Schickem nijak nezafungovala, mladšího z dvojice vystřídal agilní Vlkanova, jehož svěží energie alespoň trochu rozhýbala statický a smutný předchozí výkon.


Švýcaři v základní sestavě, která porazila Španělsko, udělali pouze jednu změnu: střelce Akanjiho nahradil Schär.

Minuta hrůzy i naděje

Češi nastoupili na svého soupeře velmi aktivně a také měli první šanci. V druhé minutě zkusil překvapit Sommera z rohu Tomáš Souček, ke gólu ale pokus nakonec nevedl. V 8. minutě se předvedl zase Adam Vlkanova, který se sám objevil před posledním obráncem a zkusil střelu ze střední vzdálenosti, na niž domácí brankář nedosáhl a muselo pomoci břevno. Další pěkná akce přišla ve 22. minutě, kdy si Schick zaběhl za švýcarskou obranu, krásnou patičkou poslal na Černého a Sommer musel zasáhnout.


Občasné protiútoky měli i domácí, kteří se ale často zasekli na obranné linii před šestnáctkou hostujících. Naopak Češi ukazovali úplně jinou hru než v sobotu; měli lehkost v nohách, nabízeli se, perspektivně kombinovali a nápaditě přemýšleli. I přesto ale Česko inkasovalo jako první. Coufal nedokázal pokrýt volného Freulera a ten ve 29. minutě skóroval. A co hůř, po bleskové rozehrávce a pomalé přihrávce Kalvacha využil chyby Embolo a překonal Vaclíka podruhé.


Opaření Češi se dostali do hry těsně před koncem poločasu, jenže měli zase smůlu. Ve 42. minutě centroval Jemelka do vápna a Coufal nastřelil z voleje z bezprostřední blízkosti tyč. Nakonec si však mohli zakřičet gól i čeští fanoušci po akci Jemelky, Zimy a Kalvacha, na jejímž konci stál ve 45. minutě Patrik Schick. Jeho střela pod břevno za záda Sommera poslala hráče do šaten.

Další neproměněná penalta

Stav 2:1 po prvním poločase sliboval drama, hned v prvních minutách ale mohli Švýcaři znovu vést o dva góly. Embolo ale ve 47. minutě z pozice před branou netrefil. Česká kombinace přišla hned vzápětí, z níž nakonec vyplynula jen střela Schicka nad a Součkův oblouček na Sommera. 


Následně to musel být střídající Jindřich Staněk, jenž se v 55. minutě ukázal a uhlídal gólovou hlavičku Embola. O tři minuty později našel Embolo výbornou přihrávkou Sowa a prázdnou bránu musel pohlídat český obránce. Pak se ale na Česko usmálo štěstí, když v 60. minutě Elvedi stáhnul Schicka v pokutovém území. Jenže penaltové prokletí ze zápasu proti Portugalsku pokračovalo, jelikož Souček neproměnil.


Výbuch radosti na švýcarské straně přišel v 73. minutě, jelikož Vargas v úniku překonal Staňka. Gól však překazil VAR, protože útočník vybíhal z ofsajdu. Česko proto ještě mělo šanci s výsledkem něco udělat. Na konci 79. minuty měl znovu šanci Schick, centr od Coufala ale neuměl správně usměrnit. 


Kýžený tlak od českých hráčů nepřicházel v takové intenzitě, aby z něj vyplynul gól. Neuchytila se ani v 88. minutě hlavička Kuchty, jež šla znovu do tyče. To znamenalo jediné – výhru Švýcarů 2:1 a sestup české reprezentace do Ligy B.

Domů
Sdílet
Diskuse