Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. října 2022 19:00
Čas čtení 1:07

Vyhrála demokratická Česká republika, řekl Fiala k porážce ANO ve volbách do Senátu. V komunálu jsme vyhráli my, prohlásil Babiš

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Vyhrála demokratická Česká republika, řekl Fiala k porážce ANO ve volbách do Senátu. V komunálu jsme vyhráli my, prohlásil Babiš
Zdroj: ODS/Propagační materiál

Kolem sobotní 18. hodiny vystoupili lídři největších stran, premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, aby okomentovali výsledky voleb do Senátu.

„Není to pouze prohra hnutí ANO, je to osobní prohra Andreje Babiše. V těchto volbách vyhrála demokratická Česká republika,“ uvedl na tiskové konferenci po senátních volbách předseda ODS a premiér Petr Fiala, který se vyjádřil ke kladnému výsledku koalice SPOLU a velkému neúspěchu hnutí ANO.

Na tiskové konferenci v sobotu odpoledne vystoupil i předseda ANO Andrej Babiš, který uznal, že ANO druhé kolo voleb prohrálo, ale vzápětí dodal, že komunální volby vyhrálo jeho hnutí.

1. října 2022 16:21 Čas čtení 2:25 Senátní volby jsou porážkou ANO. Zvítězili Vystrčil, Töpfer, ale i Kovářová či Zwyrtek Hamplová Senátní volby jsou porážkou ANO. Zvítězili Vystrčil, Töpfer, ale i Kovářová či Zwyrtek Hamplová

„Výsledek je jednoznačný,“ oznámil premiér Fiala v prohlášení po konci senátních voleb. Uvedl, že 20 senátorských mandátů je jasnou výhrou pro koalici SPOLU, kdy hned 8 z nich získala strana ODS. Za největší vítězství ale označil výhru Miloše Vystrčila (ODS) proti Janě Nagyové (ANO), proti němuž „se postavil Andrej Babiš celou svou silou a prohrál“.

Andrej Babiš na tiskové konferenci, jak píše iDNES.cz, vítězům pogratuloval a přiznal porážku svých kandidátů, když z 18 možných mandátů získali jen 3. „Je pravda, že druhé kolo vyhrála koalice SPOLU. Nic to nemění na tom, že komunální volby jsme vyhráli my. V rámci komunálu se nám povedlo přesvědčit voliče, že to bylo referendum o této vládě, koalice zaznamenala neúspěch,“ řekl.

Místopředsedkyni hnutí ANO Alenu Schillerovou zase mrzelo, že hnutí získalo tak málo mandátů hlavně proto, že ve spoustě okresů jim utekly jen těsně.

Stanovisko o prezidentských volbách

Co se týká prezidentských voleb, stanovisko největší opoziční strany by se měli voliči dozvědět ještě tento měsíc. „Hnutí ANO se k prezidentským volbám vyjádří 27. října,“ prohlásil na tiskové konferenci po senátních volbách expremiér Andrej Babiš, uvedl Deník N.

Koalice SPOLU, podle premiéra Petra Fialy, oznámí svou strategii k prezidentským volbám v úterý 4. října. Omluvil se, že koalice oznámení neučiní do konce září, jak původně plánovala.

Domů
Sdílet
Diskuse