Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti iFix.
4. října 2022 16:00
Čas čtení 1:54
Sponzorovaný obsah

Co dělat, když se ti nenabíjí mobil: Tady jsou rady odborníků

Co dělat, když se ti nenabíjí mobil: Tady jsou rady odborníků
Zdroj: iFix
TECH SMARTPHONE
Uložit Uložené

Problém může být v baterii i v softwaru.

Zapojíš telefon do nabíječky, ale nic se nestane. Možná hned začínáš v duchu počítat, kolik tě bude stát nový. Nemusíš však podléhat panice. Za nefungující nabíjení častokrát mohou drobnosti. Odborníků z FixServis jsme se ptali, kde hledat příčinu a jak ji odstranit.

Hned jako první při nefungujícím nabíjení otestuj adaptér a kabel. Znáš to. Když telefon nabíjíš, kabel častokrát ohýbáš, natahuješ a jinak namáháš, čímž se přirozeně poškozuje. Není tak překvapením, že jednoho dne najednou v některém bodě ztratí kontakt, přestane jím téct elektrický proud a následně se telefon nenabíjí. Chyba může být i v samotném adaptéru, který v důsledku pádů a nárazů jednoduše přestane fungovat.

Důvod, proč se telefon nenabíjí, může být opravdu malicherný – výpadek proudu či porucha v samotné zásuvce. Zkus do ní zapojit jiný elektrický spotřebič a ujisti se, že funguje bez problémů.

Jednoduchý test funkčnosti adaptéru a kabelu

Zda je chyba v adaptéru nebo kabelu, můžeš otestovat dvěma jednoduchými způsoby. Pokud tvůj telefon podporuje bezdrátové nabíjení, vyzkoušej jej nabít prostřednictvím něj. Když vše půjde bez problémů, víš, že je chyba v příslušenství. Druhým způsobem je použití USB testeru pro smartphone, který lze pořídit na e-shopu FixShop. Ten ti během několika vteřin jednoznačně ukáže, zda je chyba v adaptéru nebo kabelu.

nakupuj na FixShop
ifix
Zdroj: iFix

Problémem může být software

Experti z FixServis prozradili, že v některých případech mohou být problémy s nabíjením způsobené softwarem. Nejjednodušším řešením je restartovat telefon. Pokud to nepomůže, ověř si, zda je dostupná aktualizace softwaru. Když bude k dispozici, instaluj ji, opět restartuj zařízení a vyzkoušej jej nabít.

Znečištěný konektor a poškozený flex kabel

Jestli vyzkoušíš zmíněné tipy, ale tvůj telefon se stále nenabíjí, chyba bude zřejmě v samotném konektoru nebo v útrobách zařízení. Podívej se, zda v portu nejsou drobky nebo jiné nečistoty, které by bránily nabíjení. Problémem může být povrchová koroze. Ta se někdy objevuje ve starších telefonech vystavovaných vlhkému prostředí.

Potíže s nabíjením může způsobovat také flex kabel, který spojuje konektor se základní deskou. V důsledku vůle se namáhá a dokáže se snadno poškodit. Následně dochází k výpadkům nabíjení. V takovém případě je řešením výměna komponent.

ifix
Zdroj: iFix

Stará baterie

V neposlední řadě způsobuje potíže s nabíjením stará, opotřebovaná baterie. Například pokud ji vybiješ úplně do nuly, může po připojení k nabíječce trvat i několik desítek minut, než se probudí k životu. Máš tak pocit, že se telefon nenabíjí, ale ve skutečnosti je jenom třeba dát mu více času. Pokud ti tento problém překáží, pomůže výměna baterie.

Jak řešit potíže s nabíjením?

Pokud zjistíš, že za problematické nabíjení může poškozený kabel či adaptér, stačí jej jednoduše vyměnit za nový. Zavítat můžeš na e-shop FixShop, kde najdeš široký výběr příslušenství pro nabíjení.

Jestli předpokládáš, že je problém v baterii, konektoru či flex kabelu, nejlepší bude, když dáš zařízení zkontrolovat profesionálem. V případě, že máš dostatek zkušeností a chceš si chytrý telefon opravit, na e-shopu FixShop si objednáš všechny potřebné náhradní díly či kvalitní nářadí.

Domů
Sdílet
Diskuse