Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
8. října 2022 10:01
Čas čtení 1:00

Američana naštvalo, že ho nepustili k papeži. Ve Vatikánu poničil dvě busty staré 2 tisíce let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Američana naštvalo, že ho nepustili k papeži. Ve Vatikánu poničil dvě busty staré 2 tisíce let
Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou

Incident se odehrál v Museo Chiaramonti.

Americký turista rozbil dvě starověké římské sochy ve Vatikánských muzeích, informuje USA Today. Incident se odehrál v Museo Chiaramonti, v prostoru, který obsahuje přibližně 1 000 děl starověkého sochařství a podle CNN představuje jednu z nejlepších sbírek římských bust na světě.

Muže údajně rozzlobilo, když mu jeden ze zaměstnanců muzea řekl, že nemůže osobně navštívit papeže. První sochu prý shodil v amoku a druhou při útěku z místa činu. Obě umělecká díla byla odvezena do interní dílny k posouzení. I když jsou stará přibližně 2 000 let, nepatří k nejvzácnějším uměleckým dílům sbírky.

Ředitel tiskového oddělení Vatikánských muzeí Matteo Alessandrini řekl, že asi 50letý Američan skončil v rukou policie. Upřesnil také, že busty muž zřejmě shodil úmyslně, protože byly k podstavcům připevněny hřebíkem. „Dvě busty jsou poškozené, ale ne obzvlášť vážně. Jedna přišla o část nosu a ucha, hlava druhé se oddělila od podstavce.“

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Restaurátorské práce již začaly a díla by se měla brzy ocitnout zpět v muzeu. Nejde o první incident tohoto druhu. V létě byla kanadská turistka přichycena při vyřezávání svého jména do zdi Kolosea a dva američtí turisté shodili koloběžky ze Španělských schodů. Stejnou památku poškodil svým autem i návštěvník ze Saúdské Arábie.

Domů
Sdílet
Diskuse