Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta Ondřej Jarůšek
8. října 2022 10:50
Čas čtení 1:31

„Sbohem koksovno, ničíš klima, jsi na ho*no!“ Aktivisté z hnutí Limity jsme my zablokovali ostravskou koksovnu Svoboda

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Sbohem koksovno, ničíš klima, jsi na ho*no!“ Aktivisté z hnutí Limity jsme my zablokovali ostravskou koksovnu Svoboda
Zdroj: Se svolením Limity jsme my

Koksovna podle aktivistů z hnutí Limity jsme my nutí lidi ke stěhování z regionu a znečišťuje ovzduší.

Aktivisté a aktivistky ze skupiny Limity jsme my v sobotu ráno zablokovali ostravskou koksovnu Svoboda. Ničí podle nich klima, znečišťuje prostředí a je zbytečná. Poukazují na to, že se v koksovně používá uhlí z Austrálie a produkt v kraji nezůstává. Skupina Limity jsme my o nenásilné blokádě informovala na svých sociálních sítích.

Podle tiskové mluvčí hnutí Limity jsme my Hedviky Stachovcové se v objektu koksovny nacházelo přes 100 účastníků.

Limity jsme myLimity jsme myLimity jsme myLimity jsme my
Zobrazit galerii
(8)

Budeme pokračovat, říkají aktivisté 

Aktivisté v průběhu akce oznámili, že koksovna byla dočasně vyřazena z provozu. Pro REFRESHER však uvedli, že plánují pokračovat, dokud její provoz zcela neskončí.

7. října 2022 20:26 Čas čtení 0:54 Vědci poprvé objevili mikroplasty v mateřském mléce Vědci poprvé objevili mikroplasty v mateřském mléce

„Právě probíhá nenásilná blokáda ostravské koksovny Svoboda. Koksovna ničí klima, znečišťuje životní prostředí a je zbytečná. Dříve bývala navázána na těžký průmysl v regionu, dnes se sem ale dováží uhlí z Austrálie a ani výsledný koks v kraji nezůstává. Místním lidem tak nezůstává nic, jenom smrad. Koksovna musí pryč! My jsme limity fosilního průmyslu,“ napsali v sobotu ráno organizátoři na Facebook.

V areálu skupina následně uvedla, že plánuje zůstat ještě „nějakou dobu“. Podle jejího vyjádření nechce zavírat oči před nespravedlností a klimatickou krizí. „Koksovna Svoboda vypouští do vzduchu emise CO2 i karcinogenní plynové částice. Nenásilná přímá akce je organizovaná nehierarchicky,“ píší na Facebooku.

Koksovna Svoboda je podle organizace „starý fosilní křáp“, kvůli jehož dopadům se lidé zbytečně stěhují pryč. Limity jsme my požadují okamžité ukončení provozu koksovny. „Dokud nezavře poslední koksovna, jsme limity fosilního průmyslu!“ píší na Twitteru.

Krátce po 11:00 aktivisté informovali, že koksovna dočasně zastavila provoz. „Jsme rádi, že se podařilo provoz koksovny takto rychle omezit. Jedná se ale o krátkodobé vyřazení a my budeme pokračovat, než její provoz skončí úplně,” řekli REFRESHERu aktivisté.

Zasahovala policie

Na místě zasahovala i policie. „Policisté zasahují v areálu OKK Koksovny v Ostravě. Zde vniklo cca šest desítek aktivistů do areálu, který nechtějí opustit. Několik aktivistů je také před areálem firmy,“ uvedla tamní policie na sociálních sítích.

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Podle policie skupina šesti lidí vylezla na plynojem. „Šest osob vylezlo po vniknutí do areálu na plynojem. Po komunikaci s bezpečnostní agenturou upustily od svého jednáni a slezly. Na místě nyní s aktivisty primárně komunikují policisté antikonfliktního týmu,“ dodávají policisté.

Domů
Sdílet
Diskuse