Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta Ondřej Jarůšek
8. října 2022 v 11:10
Čas čtení 1:28

Demonstrace v Praze: Odbory chtějí lepší životní podmínky (Aktualizováno)

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Demonstrace v Praze: Odbory chtějí lepší životní podmínky (Aktualizováno)
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Regulace cen potravin, energií nebo zvýšení minimální mzdy požadují organizátoři demonstrace Proti chudobě.

Aktualizace 12:44 – V sobotu pět minut po dvanácté začala v Praze na Václavském náměstí demonstrace proti chudobě a za spravedlivé podmínky v práci. Tentokrát ale nikoliv pod taktovkou organizátorů protestu „Česká republika na 1. místě“, kteří na začátku září vyjadřovali nesouhlas s kabinetem Petra Fialy (ODS). Pořádání sobotní demonstrace se zhostily odbory. 

Českomoravská konfederace odborových svazů sdělila, že očekává na demonstraci desítky tisíc lidí. Podle odhadů policie byly na místě před 13. hodinou jednotky tisíc účastníků.

demonstracedemonstracedemonstracedemonstrace
Zobrazit galerii
(11)

„V sobotu 8. října se ve 12:05 sejdeme na Václavském náměstí v Praze na demonstraci Proti chudobě, abychom vládě vyslali jednoznačný vzkaz: je třeba bezodkladně konat a pomoci lidem a firmám zvládnout současnou situaci. A to není možné bez skutečně efektivních kroků vlády. Odmítáme propad reálných příjmů, propad do chudoby, nemravné marže a zneužívání situace, škrty bez jasné strategie a nesmyslné snižování příjmů veřejných rozpočtů,“ napsali organizátoři před akcí na svých stránkách.

Odbory po vládě požadují regulaci cen základních životních potřeb, zpřísnění cenové kontroly, regulaci cen potravin, pohonných hmot, energií a nájemného. Chtějí také vypracování protikrizového plánu, zaměřit státní rozpočet proti ekonomické krizi nebo zvýšit minimální mzdu na 18 200 Kč ještě v letošním roce.

8. října 2022 v 10:50 Čas čtení 1:31 „Sbohem koksovno, ničíš klima, jsi na ho*no!“ Aktivisté z hnutí Limity jsme my zablokovali ostravskou koksovnu Svoboda „Sbohem koksovno, ničíš klima, jsi na ho*no!“ Aktivisté z hnutí Limity jsme my zablokovali ostravskou koksovnu Svoboda

Lidé se na Václavském náměstí začali scházet před dvanáctou hodinou. Na místo dorazil i předseda ČMKOS Josef Středula. Ten má v plánu v lednových volbách kandidovat na prezidenta České republiky, na sobotní demonstraci však prohlásil, že akci nevyužije pro podporu své kandidatury nebo sběr podpisů.

Akce se účastní například také bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a exposlanec Jiří Dolejš (KSČM).

Na demonstraci vystoupil mezi jinými i Roman Ďurčo, předseda OS KOVO. „Vláda musí začít naplňovat svá programová prohlášení, zatím jen debatuje a navrhuje, současné zastropování není dostatečné. Vysoké ceny energií nemůže kompenzovat nárůst mezd,“ řekl.

Na průběh shromáždění dohlíží policie. „Více než stovka policistů, kriminalistů a členů antikonfliktního týmu dohlíží na shromáždění, které právě začalo na Václavském náměstí,“ uvedli policisté na Twitteru.

Redakce Refresheru dění na demonstraci sleduje přímo z Václavského náměstí. Z akce přineseme reportáž.

Domů
Sdílet
Diskuse