Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
8. října 2022 17:55
Čas čtení 0:52

Elon Musk po „mírovém plánu“ pro Ukrajinu navrhuje také řešení sporu mezi Čínou a Tchaj-wanem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Elon Musk po „mírovém plánu“ pro Ukrajinu navrhuje také řešení sporu mezi Čínou a Tchaj-wanem
Zdroj: Getty Images/Mark Brake

Tentokrát k návrhu nepřidal anketu na Twitteru.

Americký miliardář jihoafrického původu Elon Musk navrhuje další mírové řešení. Tentokrát doporučuje předat část Tchaj-wanu pod správu Pekingu s cílem vyřešit napjatou situaci mezi Čínou a Tchaj-wanem. Informuje o tom TASR.

4. října 2022 21:21 Čas čtení 0:38 Elon Musk navrhl, že koupí Twitter za původní cenu 44 miliard dolarů Elon Musk navrhl, že koupí Twitter za původní cenu 44 miliard dolarů

V rozhovoru pro deník Financial Times upřesnil: „Moje doporučení by bylo vymyslet zvláštní administrativní oblast pro Tchaj-wan.“ Toto řešení by podle jeho slov mohlo být přijatelné, přestože pravděpodobně neuspokojí všechny.


Elon Musk své myšlenky nastínil v rámci debaty o Číně, v jejímž hlavním městě provozuje Tesla velkou továrnu. Musk vyjádřil přesvědčení, že dohoda mezi Čínou a Tchaj-wanem by mohla být shovívavější než v případě Hongkongu.

Představitelé Číny považují Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a dlouhodobě usilují dostat ho pod kontrolu. Tchajwanská vláda s prohlášeními Číny nesouhlasí a tvrdí, že o osudu ostrova mohou rozhodovat jen jeho obyvatelé.

Miliardář si naposledy na diplomata zahrál 3. října, když navrhl natrvalo postoupit poloostrov Krym Rusku a uspořádat nová referenda ve čtyřech okupovaných oblastech na východě Ukrajiny.

4. října 2022 8:45 Čas čtení 1:12 Elon Musk představil svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu. Zareagoval na něj i Zelenskyj Elon Musk představil svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu. Zareagoval na něj i Zelenskyj

Uživatele Twitteru tehdy vyzval, aby se k jeho plánu vyjádřili hlasováním. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj miliardářův návrh kritizoval a na Twitteru spustil hlasování s otázkou: „Kterého Elona Muska máte raději? – Toho, který podporuje Ukrajinu. – Toho, který podporuje Rusko.“

Domů
Sdílet
Diskuse