Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2022 10:30
Čas čtení 2:30
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Halloween Ends

RECENZE: Halloween Ends
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Jak dopadl závěrečný díl kultovní hororové série?

Chladnokrevné, nemilosrdné, kruté, sadistické monstrum, které vždy nějakým způsobem vstane z mrtvých, je zpět. Michael Myers se znovu toulá s řeznickým nožem a v děsivé masce ulicemi Haddonfieldu a vrací se do domu, ve kterém to všechno začalo a ve kterém to i nutně musí skončit.


Jak název naznačuje, Halloween Ends je po 44 letech závěrečným dílem původní ságy. Odstartoval ji legendární John Carpenter. Kultovní slasher napsal spolu s Debrou Hill a z nízkorozpočtového „béčka“ se stal trhák, který nejenže dostal několik přímých či volných pokračování, ale také ovlivnil množství režisérů v tvorbě krvavých hororů.

Překvapivě fantastický úvod

Příběh malého chlapce, který v roce 1963 jako šestiletý ve svém pokoji pobodá svou sestru a později, v roce 1978, uteče ze sanatoria, aby se vrátil domů a znovu tam přinesl bolest a nenávist, bavil diváky po celém světě celá desetiletí. Když filmovou sérii oživil David Gordon Green (Pineapple Express, Manglehorn) v roce 2018, mnozí nadšeně jásali.


Nejen díky návratu nebojácné feministické hrdinky Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), ale také díky návratu extrémní brutality. Upřímně však nešlo o žádné velkolepé vzkříšení a Greenův nejnovější snímek není ani náhodou velkolepým ukončením, které by si série nepochybně zasloužila.  


Poslední Halloween začíná překvapivě fantasticky. V momentě, kdy začnou úvodní titulky, naskakuje divákovi po drsné expozici ďábelský úsměv a vzplane jiskra naděje v to, že půjde alespoň o solidní zábavu a ukončení se ctí. Novou tváří v celém příběhu je Corey Cunningham (Rohan Campbell), kterého celé město uvrhlo po tragické nehodě na okraj společnosti. Směje se mu, odsuzuje ho, šikanuje ho a v něm jen roste stále větší nenávist.

Halloween Ends
Zdroj: CinemArt SK

Scenáristické fiasko

Když se cesty Coreyho protnou s ukrývajícím se Myersem, přičemž ho známý vrah nechá žít, zázračně se z nich stane jakési divné vražedné duo toužící po pomstě. Aby v příběhu bylo i trochu koření, do outsidera Coreyho se mezitím zamiluje zraněná Allyson (Andi Matichak), vnučka Laurie, která také prožila střet s narušeným zabijákem, ale zároveň přišla o oba rodiče. 


Když se dvojice intimně sblíží, Laurie začíná v očích mladíka vidět něco z Myerse a rozhodne se mladému páru, snažícímu se utéct před okolním světem, překazit plán. Chce zachránit vnučku, než bude pozdě a Corey jí nějakým způsobem ublíží. Tentokrát ale musí čelit dvěma psychopatům. 


Halloween měl již od prvního dílu spousty scenáristických chyb, byl zaměřen zejména na atmosféru a tajemno. Avšak to, co předvedla čtveřice scenáristů Danny McBride, David Gordon Green, Paul Brad Logan a Chris Bernier ve finální části, je doslova a do písmene žalostné a odsouzeníhodné.

Halloween Ends
Zdroj: CinemArt SK

Nechtěná parodie beze strachu a atmosféry

Halloween Ends je totiž jen nechtěnou parodií, během které se lidé v kině nebudou bát, ale hlasitě smát v těch nejnevhodnějších momentech. Nezáživnou, nudnou, až zarážejícím způsobem hloupou a pořádně naivní. Atmosféru bys zde hledal marně, stejně jako momenty, které ti přivodí husí kůži po celém těle. 


Z Halloweenu se léty postupně vytrácely ty nejlepší ingredience, až se úplně vypařily a zmizely. Motivace postav jsou jakoby vycucané z prstu, dramaturg asi v polovině procesu psaní raději uprchl a vrátil peníze, aby v závěrečných titulkách nesvítilo jeho jméno, a režisér si nejspíš jen rezignovaně řekl, že trocha brutality vše zachrání, neboť diváci stejně nic jiného nepotřebují.


Omyl. Potřebují. Toto je totiž jen chaotická, špatně uchopená a nesourodá směs bez špetky originality, navíc s levnými hereckými výkony (ano, máme na mysli i jinak skvělou Jamie Lee Curtis). Je znát, že tvůrci se už jen zoufale snažili parazitovat a vydělat na původním Carpenterově díle, aniž by ho někam, byť jen o trochu, posunuli či ozvláštnili. 


Bylo načase udělat za touto ságou tlustou čáru. Sledování závěrečného dílu bude totiž těžké i pro ty nejvěrnější fanoušky, kteří odpouštějí i neodpustitelné. Halloween Ends je obrovské zklamání, proto od nás dostává jen čtyři body z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse