Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. října 2022 15:07
Čas čtení 2:28
Adam Novosad

Podnik Tepláreň: Oáza pro LGBTI komunitu v Bratislavě, kde se (nejen) queer lidé vždy cítili bezpečně a komfortně

Podnik Tepláreň: Oáza pro LGBTI komunitu v Bratislavě, kde se (nejen) queer lidé vždy cítili bezpečně a komfortně
Zdroj: Tepláreň/propagační materiál
ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

Tepláreň je kavárna i bar a představuje prostor pro sexuální menšiny.

„Tvoje teplá oáza, kde můžeš být sám sebou a potkáš spoustu nových skvělých lidí. Přijď do Teplárně vést veselé rozhovory se svými příteli a přítelkyněmi či možnými láskami,“ píše o sobě bratislavský podnik Tepláreň na své webové stránce.

Tepláreň je přitom opravdu oázou, kterou navštěvují LGBT+ lidé, cítí se zde komfortně, uvolněně a přijímaní.

Až do 12. října byla Tepláreň místem, které bylo symbolem otevřenosti společnosti v Bratislavě. Tento obraz narušila střelba, která se odehrála ve středu večer. Ani ta však soudržnost slovenské queer komunity podle jejích členů nezlomí.

tepláreň
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Tepláreň vznikla náhodou

Za oblíbenou kavárnou na Zámecké ulici stojí Roman Samotný, který ji založil již v roce 2015. Roman je LGBT+ aktivista, který párty pro queer lidi organizoval ještě předtím, než vůbec koncept kavárny vznikl, a sám v našem rozhovoru z roku 2018 konstatoval, že Tepláreň vznikla náhodou.

„Celé to vzniklo náhodou, dlouhá léta jsem pracoval v médiích a přitom jsem dělal pro iniciativu Jinakost. Množství projektů kolem iniciativy stále narůstalo. V rámci projektu o LGBTI historii jsme udělali první párty Tepláreň v KC Dunaj, na kterou přišlo přes 500 lidí, to nikdo nečekal,“ vysvětloval Roman v rozhovoru.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Velký zájem o queer párty ho nakopla k tomu, aby tyto večírky pořádal i nadále. „Zjistil jsem, že poptávka po takových akcích tady je,“ řekl se slovy, že z hobby se následně stala práce na plný úvazek. 

O popularitě kavárny svědčí i hodnocení v recenzích vyhledávače Google. Z 61 recenzí si Tepláreň vysloužila průměrné hodnocení 4,7 hvězdičky z pěti, lidé kladně hodnotí převážně atmosféru v baru, stejně jako velmi přátelskou obsluhu. „O tomto podniku jsem slyšel spoustu dobrých věcí, ale má očekávání upřímně překonal,“ napsal jeden z hodnotících.

tepláreň
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Kavárna, kabaret i lesbická akce

Tepláreň nebyla diskotékou ani nočním klubem. Při pohledu na fotografie zevnitř podniku je jasné, že kavárna nedisponuje rozsáhlými prostory, a tak uvnitř téměř vždy panovala útulná komunitní atmosféra. Queer lidé, kteří Tepláreň pravidelně navštěvovali, se obvykle navzájem znali a rádi spolu trávili čas.

V kavárně si návštěvníci mohou vychutnat míchané drinky, ale také klasické nápoje jako víno či pivo. Tepláreň pořádá literární klub TeplouČitáreň, lesbickou akci Eva, kabarety či párty Queer Beer, na které hraje DJ a lidé si mohou zatančit. V minulosti se v kavárně například konaly i cestopisné večery Teplo na cestách o zážitcích ze světa.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

I když je Tepláreň pro LGBT+ lidi bezpečným místem, kde se nemusí bát o svou akceptaci, majitel Roman Samotný v roce 2018 poznamenal, že se stále najde spousta lidí, kteří při první návštěvě kavárny váhali, protože se možná trochu styděli.

„I sem jsem viděl vcházet lidi, kteří se ostýchali. Mnozí z nich prošli kolem i třikrát, čtyřikrát, než se rozhodli vejít dovnitř. Stále existuje mnoho předsudků,“ konstatoval majitel kavárny Roman před čtyřmi lety v našem rozhovoru.

tepláreň
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Takových míst měla Bratislava více už v minulosti

Přestože akceptace queer lidí ve slovenské společnosti dlouhodobě pokulhává, majitel podniku Roman Samotný nám v rozhovoru v roce 2018 vysvětlil, že podniky pro LGBT+ lidi na Slovensku existovaly již před několika desetiletími, i když o sobě otevřeně nemluvily.

„Určitě, takové podniky byly vždy, jen nebyly oficiální. Už na začátku 20. století byla například kavárna v Carltonu známá v rámci komunity jako místo, kde se potkává homosexuální klientela,“ vysvětloval Samotný. 

Známou adresou pro queer lidi je na Slovensku gay klub Apollon v centru Bratislavy. „Pravdou je, že scéna v Bratislavě bývala větší. Hlavně v dobách, kdy neexistoval internet a lidé se neseznamovali přes všelijaké aplikace. Aby se s někým setkali, museli jít ven,“ konstatoval.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Gay kluby či queer podniky v Bratislavě podle něj trpí blízkostí Vídně, kam jezdí spousta queer lidí, protože si v Rakousku mohou být jisti svou anonymitou. „Nemusí se bát, že potkají kolegu z práce či souseda, a mohou být sami sebou,“ komentoval majitel podniku Tepláreň.

Domů
Sdílet
Diskuse