Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. října 2022 14:30
Čas čtení 5:30
Jakub Paulík

Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům

Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

Odkud pochází rod Targaryenů a kdy přišli do Westerosu?

Původ slavného rodu Targaryenů se pojí s civilizací staré Valyrie. V minulosti patřil mezi mnohé rody jezdců na dracích, které si podmanily velkou část Essosu. Když však Daenys Targaryen předpověděla zkázu Valyrie, její rod se stáhl na Dračí kámen. O přibližně jedno století později dobyl Aegon I. Targaryen Westeros a stal se prvním králem svého rodu.

V předchozím článku jsme se věnovali historii Westerosu před vpádem Targaryenů a podívali jsme se na Děti lesa, První lidi, ale i příchod Bílých chodců. Přečíst sis na webu mohl i rozbor předposlední epizody či o nemoci krále Viseryse. Tvorbu obsahu zaměřeného na populární i méně známé seriály můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+.

Valýria | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Impérium otrokářů se postavilo proti drakům Valyrie

Civilizace staré Valyrie se v minulosti rozprostírala na velké části kontinentu Essos. Původně sestávala z obyčejných pastevců, kteří ovšem získali na síle poté, co v oblasti mezi sopkami s názvem Čtrnáct ohňů objevili draky. Naučili se také používat magii, budovat velkolepé stavby a vyrábět legendární valyrijskou ocel, které se žádná jiná nevyrovná.

Doporučeno
Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem 27. října 2022 14:30

Essos do jisté míry ještě před Valyrijci zhruba od roku 8 000 BC („before conquest“ – před dobytím Westerosu Aegonem I. Targaryenem) ovládali otrokáři ze starého impéria Ghisu, kteří údajně založili první velkou známou civilizaci. Ti se však Valyrijcům na dracích nemohli vyrovnat.

Některé boje sice vyhrálo impérium Ghisu, ale z celkových 5 válek utrpělo pokaždé porážku. Při poslední válce v roce 4700 BC nakonec padlo i jeho hlavní město, které draci spálili na prach. Valyrijci zemi ve městě dodatečně zničili vápnem a solí, aby na ní už nikdy nic nevyrostlo. Kultura Ghisu se částečně zachovala ve městech jako Yunkai, Astapor a Meereen. Ty jsi mohl poznat v seriálu Game of Thrones.

Otrokáře z Ghisu Valyrijci sice prakticky zničili, ale převzali od nich tradici otrokářství. Zajatce z nově dobytých území následně posílali do Čtrnácti ohňů, kde v často hrozivých podmínkách těžili vzácné rudy.

Vedle bojů s Ghisem padli rukou Valyrijců i mnozí Andalové ovládající území nazvané Andalos. Ti se proto rozhodli uprchnout do Westerosu (o počátcích historie na kontinentu Westeros se dočteš zde), kde se v období mezi lety 6 000 BC až 2 000 BC postavili proti Dětem lesa a Prvním lidem. S sebou si přitom vzali víru v Sedm bohů, která vznikla právě v Andalosu.

Při tažení založili Valyrijci několik měst jako Qohor, Lys, Volantis a další, která se zachovala až po události z Game of Thrones. Osm z devíti svobodných měst založili Valyrijci, Braavos byl ale založen otroky. 

Braavos | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Daenys a její sen o zkáze Valyrie

V roce 950 BC se Valyrijci snažili ovládnout i území patřící Rhoynarům. Princi Garinovi vedoucímu armádu 250 000 bojovníků se podařilo nepřátele porazit na více územích, a dokonce je připravil o dvojici draků. Ti však byli jen zlomkem ohnivých létajících tvorů, na kterých Valyrijci jezdili. Porážka Rhoynarů byla tedy neodvratná.

Doporučeno
RECENZE: House of the Dragon (HBO) RECENZE: House of the Dragon (HBO) 24. října 2022 15:30

Princezna Nymeria, vládkyně města Ny Sar, pochopila, že proti jejich moci nemůže vyhrát. Zhruba v roce 700 BC se proto rozhodla následovat Andaly a tak jako oni migrovala se svými lidmi do Westerosu. Říká se, že na území Dorne doplula na deseti tisících lodí. Většinu pasažérů přitom tvořily ženy a děti z důvodu, že muži zemřeli v bojích.

Nejzápadnějším dobytým územím Valyrie se stal Dračí kámen, který hrál v pozdějších letech významnou roli. A byl to právě Dračí kámen, kam se v roce 114 BC přestěhoval rod Targaryenů. Vedla je k tomu vize Daenys Targaryen, která předpověděla zkázu Valyrie.

Dračí kámen ještě v době seriálu.

House of the Dragon dědili panovníci rodu Targaryenů.

Nedaleko Dračího kamene, kde žila Daenys spolu s otcem Aenarem Targaryenem a bratrem Gaemonem (později jejím manželem), se usídlily i rody Velaryonů a Celtigarů. Targaryeni si s sebou na Dračí kámen vzali i Baleriona, největšího draka všech dob. Zkáza Valyrie nastala zhruba v roce 102 BC a postihla i hlavní město Valyrie, které bylo údajně největším všech dob. 

Pád Valýrie | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Boje o ztracené dědictví Valyrie

Výbuchy sopek a zemětřesení nepozabíjely jen Valyrijce, ale i množství jejich draků. Někteří však přežili. Dračí lord Aurion, který byl v té době v Qohoře, se prohlásil císařem Valyrie a společně s 30tisícovým vojskem se chtěl vydat obnovit zničenou říši. Od té doby ho již ale nikdo neviděl.

Doporučeno
Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít 22. října 2022 14:30

Právo nástupnictví po Valyrijcích vyhlásilo i město Volantis, které bylo v těch dobách nejmocnější. Frakce Tygrů ve Volantisu prahla po bojích a na jistý čas se jí podařilo ovládnout města Lys a Myr. Při dobývání města Tyrosh ale narazila na odpor a několik svobodných měst se proti Volantisu vzepřelo. Mezitím Dohtrakové využili rozšířeného chaosu a rabovali mnohé nehlídané oblasti. 

Dothrakovia | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Do boje proti Volantisu se dokonce zapojil i Aegon Targaryen, příští první král Targaryenů. Aegon tehdy jezdil na Balerionovi, se kterým spálil lodní flotilu nepřítele. Vedení Volantisu se nakonec ujala frakce Slonů, která preferovala obchodování a mírové soužití svobodných měst.

Slavné rody padaly jeden za druhým

Aegon I. Targaryen, přezdívaný Dobyvatel a narozen v roce 27 BC, byl snad nejslavnějším členem svého rodu. Vlastnil legendární meč Blackfyre z valyrijské oceli a jezdil výhradně na obávaném draku Balerionovi.

Tak jako jeho předkové, i on pokračoval v incestní tradici Targaryenů, kteří si brali za manžely a manželky své příbuzné. Udělal ale malou výjimku. Místo jednoho ze sourozenců se staly jeho životními partnerkami dvě sestry –⁠ starší Visenya (jezdila na druhém největším drakovi jménem Vhagar) a mladší Rhaenys (drak Meraxes). Druhou ze sester prý upřímně miloval, ale Visenyu si vzal z povinnosti.

Aegon | Game of Thrones | House of the Dragon
Zdroj: HBO
V době seriálu House of the Dragon na draku Vhagarovi jezdila Laena Velaryon a po ní Aemond Targaryen. Balerion a Meraxes jsou ovšem tehdy už po smrti. Více se o dracích ze seriálu dočteš zde.

Aegon si po příchodu na východní pobřeží Westerosu postavil první pevnost Aegonfort, kde jej jeho sestra Visenya korunovala králem. Právě v Aegonfortu král Targaryenů poprvé použil znak trojice draků, který se stal jejich oficiálním erbem.

Doporučeno
Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? 5. října 2022 9:30

Aegonovi se krátce nato podařilo porazit Harrena Hoarea a spálit jeho hrad Harrenhal. Oblasti po nepříteli daroval lordu Edmynovi Tullymu. Jeho sestra Rhaenys a nevlastní bratr Orys Baratheon mezitím porazili krále Argilace Durrandona, po kterém převzal území rod Baratheonů. Visenya bojovala proti Arrynům a donutila je vzdát se. Následně společnými silami porazila i krále Merna IX. Gardenera (jejich postavení převzal rod Tyrellů) a Lorena I. Lannistera. První z nich zemřel v boji, druhý se vzdal. 

Když král ze severu Torrhen Stark viděl, že proti dračí přesile nemá žádnou šanci, raději před Aegonem poklekl (foto níže). Podobně svá území dobrovolně předal i lord Manfred Hightower. Nejvyšší septon krátce nato prohlásil Aegona za úplně prvního krále Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí.

Torrhen Stark | Game of Thrones | House of Dragon
Zdroj: HBO

Dorne odolalo i moci draka

Mezitím začal král v okolí Aegonfortu budovat hlavní město známé jako King's Landing a trůn si nechal ukovat z mečů nepřátel. Jako svrchovaný panovník zavedl také institut malé rady a pozici králova pobočníka, kterým se stal Orys Baratheon.

Nadále však neovládal všechny části Westerosu, a tak se v roce 2 AC zaměřil na Železné ostrovy, kam zaletěl na Balerionovi a osobně v boji zabil mečem lorda Qhorina Volmarka. Lidem na ostrovech dovolil, aby si zvolili svého panovníka, kterým se stal Vickon Greyjoy.

Aegonovi však nadále odolával Dorne, kterému vládl rod Martellů. V roce 3 AC se je pokoušel ovládnout diplomatickou cestou. O rok nato však po neúspěších přistoupil k invazi, která se bezvýsledně táhla dlouhých 10 let. Během bojů jeden z panovníků v Dornu zajal a mučil králova pobočníka Oryse Baratheona, kterého připravil o ruku. V roce 10 AC se bojovníkům v Dornu podařilo sestřelit draka Meraxese a při jeho pádu na zem zemřela i Aegonova sestra Rhaenys. Odplata krále byla hrozivá, ale k obsazení Dorne nevedla.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v podobných jménech postav z House of the Dragon? Targaryeni a Velaryoni jsou pořádný oříšek KVÍZ: Vyznáš se v podobných jménech postav z House of the Dragon? Targaryeni a Velaryoni jsou pořádný oříšek 27. září 2022 17:00

Targaryeni nabízeli za zabití dornských lordů odměny, ale ti jim jejich nevraživost oplatili stejnou kartou. Na krále Aegona v průběhu let uskutečnili nájemní zabijáci několik atentátů. Při některých útocích ho vlastním tělem bránila Visenya, která bojovala mečem Dark Sister. V seriálu House of the Dragon jej vlastní Daemon Targaryen.

Targaryen | Game of Thrones | House of the Dragon
Zdroj: HBO

Nutnost ochrany panovníka Targaryenů nakonec přivedla korunu k vytvoření královské stráže, jejíž členy vybírala Visenya. Prvním velitelem stráže v historii se stal Corlys Velaryon –⁠ praprastrýc lorda Corlyse Velaryona z House of the Dragon.

Koruna se nakonec v roce 13 AC rozhodla uzavřít s Dorne mír. Aegon I. Dobyvatel vládl království až do roku 37 AC, kdy na trůn nastoupil jeho syn Aenys I. Targaryen, kterého zplodil se zesnulou sestrou Rhaenys. Targaryeni na trůnu panovali dalších více než 200 let.

Domů
Sdílet
Diskuse