Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. října 2022 14:30
Čas čtení 8:51
Jakub Paulík

Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít

Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

Šílení i milovaní. Panovníci z rodu Targaryenů se od sebe často dramaticky odlišovali.

Od prvního krále z rodu Targaryenů po občanskou válku z House of the Dragon uběhlo 129 let a příběhu Game of Thrones předcházejí více než dvě století panování 17 králů z tohoto rodu. Některé lid miloval, jiné nenáviděli téměř všichni lordi i poddaní. Ti nejšílenější králové neváhali vraždit členy rodiny včetně dětí či nevinných obyvatel.

Přečti si také článek o historii období před vládou Targaryenů, kdy Westeros obývaly Děti lesa a později vznikaly první slavné rody jako Starkové či Lannisteři. Pokud tě zajímá původ Targaryenů a draků od staré Valyrie až po invazi Aegona Dobyvatele, klikni sem. Obsah věnovaný příběhům z tohoto populárního světa a další filmové a seriálové články vznikají díky podpoře členů klubu Refresher+

Targaryen
Zdroj: HBO

Náboženští fanatici a jejich vzpoura proti králi

Po smrti prvního krále z rodu Targaryenů Aegona Dobyvatele (samostatný článek o jeho vládě najdeš zde) v roce 37 AC (after conquest –⁠ po dobytí Westerosu) usedl na trůn jeho syn Aenys I. Targaryen, jehož zplodil Aegon se sestrou Rhaenys. Během krátké pětileté vlády došlo v říši k několika rebeliím, které se ale podařilo během pár let vyřešit. Ne však zásluhou Aenyse považovaného za nerozhodného a slabého panovníka.

2. král –⁠ Aenys I. Targaryen –⁠ vládl v letech 37 AC až 42 AC.

V roce 41 AC chtěl král provdat svou nejstarší dceru Rhaenu za nejstaršího syna Aegona. To se však nezamlouvalo nejvyššímu septonovi, který protestoval proti incestním vztahům a poštval proti Aenysovi mnoho lordů i obyčejný lid.

Doporučeno
Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem 27. října 2022 14:30

Septona Murmisona, který dvojici oddal, zavraždila povstalecká skupina náboženských extremistů. Ti se následně pokusili neúspěšně odstranit i krále Aenyse I. Panovník se proto se svou rodinou stáhl na Dračí kámen, kde mu jeho teta Visenya poradila, aby na nepřátele uvalil „oheň a krev“. Aenys ale nejednal a povstání vůči němu sílilo. V tomto období zároveň vážně onemocněl, a přestože mu bylo pouhých 35 let, vypadal údajně na 60.

Po smrti Aenyse I. Targaryena v roce 42 AC měl nárok na trůn jeho syn Aegon. Visenya však chtěla za krále svého syna Maegora, kterého zplodila s Aegonem Dobyvatelem. Maegor nakonec Aegona zabil na svém draku Balerionovi. V bitvě zemřel i Aegonův drak Quicksilver. Po smrti Aenyse I. Targaryena tak začal vládnout Maegor I. Targaryen, přezdívaný také Krutý, který se s povstáním vyrovnal brutálním způsobem a spálil septum. Na výpravě za odpůrci koruny si do hlavního města přinesl tisíce lebek náboženských přisluhovačů. Mnozí z nich byli údajně nevinní.

3. král –⁠ Maegor I. Targaryen –⁠ vládl v letech 42 AC až 48 AC.
Targaryen
Zdroj: HBO

Maegor byl jedním z nejkrutějších panovníků všech dob

I když měl Maegor několik manželek, ani s jednou z nich se mu nepodařilo zplodit potomka. Když mu královna Alys Harroway porodila fyzicky deformované dítě, Maegor dal téměř všechny lidi přítomné při porodu povraždit. Dozvěděl se, že Alys údajně souložila s jinými muži, aby králi přivedla na svět vytouženého dědice.

Doporučeno
RECENZE: House of the Dragon (HBO) RECENZE: House of the Dragon (HBO) 24. října 2022 15:30

Maegor rozkázal, aby podezřelé milence mučili, než se přiznají, a v hlavním městě dal zabít všechny členy rodu Harrowayů včetně své manželky a pobočníka krále Lucase Harrowaye. Následně se vydal z města na vražednou výpravu a postaral se o to, aby nikdo z Harrowayů nepřežil.

Než se vrátil v roce 44 AC do hlavního města, jeho matka Visenya zemřela. Vdova po bývalém králi Aenysi I. Targaryenovi Alysse Velarion mezitím utekla na Dračí kámen a vzala s sebou své děti Jaehaeryse a Alysanne. Maegor dal v hněvu k smrti umučit jejího nejstaršího syna Viseryse.

V roce 45 AC skončila ve městě výstavba Rudé bašty (anglicky Red Keep). Maegor pro všechny, kteří se podíleli na pracích, uspořádal několikadenní oslavu plnou sexu a alkoholu. Aby se ovšem uchovala tajemství této stavby, následně dal všechny povraždit. Krátce nato dal ve městě vystavět i známou Dračí jámu.

Game of Thrones
Zdroj: HBO

Maegorovo rozhazování peněz a neúnosná krutost nakonec vedly k povstání. Brutálního panovníka postupně opustili i členové jeho malé rady a část královské stráže. Královi se v konečném důsledku nepodařilo najít téměř žádné spojence a vládl armádě o síle zhruba čtyř tisíc vojáků, se kterou neměl šanci na udržení svého postavení.

Maegora Krutého nakonec našli v roce 48 AC sedícího na trůnu s podřezanými žilami a jedním z mečů z trůnu zabodnutým v krku. Nikdy se nepodařilo zjistit, jak přesně zemřel. Předpokládá se ale, že ho někdo zavraždil. Po jeho smrti s velkou podporou nastoupil na trůn Maegorův synovec Jaehaerys I. Targaryen.

4. král –⁠ Jaehaerys I. Targaryen –⁠ vládl v letech 48 AC až 103 AC.

Dcera obdivovaného krále se živila jako prostitutka

Jaehaerys I. Targaryen se na rozdíl od Maegora proslavil jako rozvážný král, díky čemuž se stal nejdéle vládnoucím panovníkem. Na trůnu vydržel dlouhých 45 let a říši přinesl mír a prosperitu.

Doporučeno
Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům 20. října 2022 14:30

V roce 83 AC se králi podařilo odvrátit invazi rodu Martellů z Dorne, kteří chtěli dobýt území Baratheonů. Jaehaerys I. se svými syny spálil lodní flotilu nepřítele ještě předtím, než se vůbec dostala na břeh. Čtvrtá dornská válka (v prvních bojoval ještě Aegon Dobyvatel) tak trvala pouze jeden den.

Jaeherys se svou sestrou a manželkou zplodil několik dětí. Mnohé z nich se ale nedožily konce jeho vládnutí a jedna z dcer v roce 85 AC utekla do Lysu, kde se začala živit jako sexuální pracovnice. Královna si v zármutku stěžovala, že z ní udělali „št*tku“, ale Jaeherys prohlásil, že „jí byla vždy“.

V roce 90 AC se Rhaenys Targaryen jako první z králových vnuček rozhodla vdát. Jejím manželem se stal lord Corlys Velarion, známý ze seriálu House of the Dragon.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Jelikož se konce královy éry nedožil žádný z jeho synů, Jaehaerys v roce 101 AC svolal setkání, na kterém o nástupci rozhodli lordi Westerosu. Ti si za dalšího panovníka zvolili jeho vnuka Viseryse, syna zesnulého Baelona, ​​nejstaršího syna krále Jaehaeryse I.

Viserys I. Targaryen s první manželkou Aemmou Arryn zplodil pouze jednu dceru Rhaenyru. S druhou partnerkou Alicent Hightower měl syny Aegona, Aemonda a dceru Helaenu.

5. král –⁠ Viserys I. Targaryen –⁠ vládl v letech 103 AC až 129 AC.

Spory o trůn po smrti krále v roce 129 AC mezi Rhaenyrou a Aegonem II. vedly k občanské válce známé jako Tanec s Draky, které jsme se věnovali v samostatném článku. Před jejím začátkem byl Viserysův syn Aegon II. Targaryen jmenován králem. Paralelně s ním byla královnou svými spojenci zvolena i Rhaenyra.

6. král –⁠ Aegon II. Targaryen –⁠ vládl v letech 129 AC až 131 AC.

Během občanské války zemřel jak král Aegon II., tak Rhaenyra. Nástupcem na trůn se stal v roce 131 AC Aegon III. Targaryen, Rhaenyřin syn. Jeho první manželkou byla Jaehaera, dcera Aegona II.

7. král –⁠ Aegon III. Targaryen –⁠ vládl v letech 131 AC až 157 AC.

Během vlády Aegona III. přezdívaného Dračí záhuba (Dragonbane) se přestali rodit zdraví a schopní draci. Targaryenům zůstala po čase jen nevylíhlá vejce a svět na dlouhé období zůstal bez draků. Aegon III. v roce 157 AC umírá a na jeho místo nastupuje jeho syn Daeron I. Targaryen. Ten se rozhodne splnit obrovskou výzvu, kterou nedokázal naplnit ani první král z rodu Targaryenů –⁠ dobýt Dorne.

8. král –⁠ Daeron I. Targaryen –⁠ vládl v letech 157 AC až 161 AC.

V roce 158 AC se mu podaří dobýt hlavní město Dorne a hlava rodu Martellů před ním poklekne. V Dorne začne jako zástupce královy vůle vládnout lord Lyonel Tyrell, který je ale zavražděn. Daeron I. se proto vrací do Dorne s novou armádou, ale jeho příchod končí jeho smrtí. Po Daeronovi I. nastupuje na trůn jeho silně věřící bratr Baleor I. Targaryen s přezdívkou Blahoslavený, který se rozhodne dohodnout s Dorne příměří a odpustit vrahům Daerona.

9. král –⁠ Baleor I. Targaryen –⁠ vládl v letech 161 AC až 171 AC.

Baelerovi se zároveň podaří oženit jeho synovce Daerona s dcerou prince z Dorne Myriah Martell. Jeho vláda je spojena s údajnými zázraky, jakožto i přísným náboženským přístupem, v jehož rámci vyhnal z hlavního města sexuální pracovnice.

Targaryen
Zdroj: HBO

Své tři sestry Daenu, Rhaenu a Elaenu zavřel v jedné z pevností, aby ho nevystavovaly „nečistým myšlenkám“. Daena během jedné z večerních návštěv svého milence a synovce Aegona otěhotněla a porodila nemanželského syna jménem Daemon Water. Když se o tom dozvěděl Baelor, údajně držel půst tak dlouho, dokud v roce 171 AC nezemřel.

Doporučeno
Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? 5. října 2022 9:30

Ale říká se také, že ho otrávila vlastní rodina. Baelor prý totiž chtěl, aby celá říše převzala víru v Sedm bohů, čímž by se koruna nutně dostala do války se severskými zeměmi a Železnými ostrovy, kde věřili ve Staré bohy a Potopeného boha.

Po smrti Baelora I. se trůnu ujal jeho strýc Viserys II. Targaryen, druhý ze synů Rhaenyry a Daemona. Vládl však velmi krátce. V roce 172 AC ho skolila nemoc.

10. král –⁠ Viserys II. Targaryen –⁠ vládl v letech 171 AC až 172 AC.

Žezlo po Viserysovi II. přijal jeho syn Aegon IV. Targaryen, přezdívaný i Nehodný, který zplodil mnoho nemanželských dětí. Ty před svou smrtí v roce 184 AC legitimizoval, v důsledku čehož si začaly dělat nároky na trůn a v průběhu let spustily sérii pěti občanských válek známých jako rebelie Blackfyra. V historii je Aegon IV. vnímán společně s Maegorem jako jeden z nejhorších panovníků. Ke konci svého života byl natolik obézní, že se sotva dokázal postavit z pohovky, která byla často plná fekálií.

11. král –⁠ Aegon IV. Targaryen –⁠ vládl v letech 172 AC až 184 AC.

Po jeho úmrtí se králem stal legitimní syn Daeron II. Targaryen, který musel v první Blackfyrově rebelii v roce 196 AC bojovat proti svému nevlastnímu bratrovi Daemonu Blackfyrovi. První rebelie skončila ještě v roce 196 AC, kdy Daemon padl v boji, ale jeho synům se podařilo utéct.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v podobných jménech postav z House of the Dragon? Targaryeni a Velaryoni jsou pořádný oříšek KVÍZ: Vyznáš se v podobných jménech postav z House of the Dragon? Targaryeni a Velaryoni jsou pořádný oříšek 27. září 2022 17:00

Během panování krále Daerona II. se podařilo formálně spojit korunu s rodem Martellů. Králova sestra Daenerys se provdala za prince Marona Martella a samotný král byl manželem Myriah Martell.

12. král –⁠ Daeron II. Targaryen –⁠ vládl v letech 184 AC až 209 AC.

Po zastavení rebelie byl zbytek vlády Daerona II. víceméně plný míru a panovník v roce 209 AC zemřel na onemocnění. Trůn získal jeho druhý nejstarší syn Aerys I. Targaryen. V roce 212 přichází druhý pokus o Blackfyrovu rebelii, v jejímž čele stojí Daemon II. Blackfyre. Mnozí zrádci jsou ovšem předem odhaleni a popraveni.

13. král –⁠ Aerys I. Targaryen –⁠ vládl v letech 209 AC až 221 AC.

O sedm let poté vypukla nová rebelie, kterou vedli Haegon I. Blackfyre a Aegor Rivers. Aby zvýšili své šance na úspěch, najali si zkušené žoldnéře z Golden Company. Haegon I. Blackfyre byl během rebelie zabit a Aegor byl poslán za trest do Noční hlídky. Cestou ho však osvobodili jeho lidé a Aegor korunoval Haegonova syna Daemona III. Blackfyra neoficiálním králem.

V roce 221 AC král Aerys I. Targaryen umírá a novým panovníkem se stává jeho bratr Maekar I. Targaryen –⁠ čtvrtý syn někdejšího krále Daerona II. Za jeho vlády trvá relativní mír až do roku 233 AC, kdy proti koruně povstane rod Peaků.

14. král –⁠ Maekar I. Targaryen –⁠ vládl v letech 221 AC až 233 AC.

V bojích proti rebelům Maekar umírá. Po smrti krále je svolán koncil, na kterém o nástupnictví rozhodují lordi velkých rodů. Jeden z jeho synů Aemon odmítne nastoupit na trůn a raději odcestuje k Noční hlídce, kde se stává místním mistrem. Znát ho můžeš ze seriálu Game of Thrones.

Zájem o trůn projeví i Aenys Blackfyre, syn Daemona I. Blackfyra, kterého ale nechá koruna popravit. Trůn nakonec připadne Aegonu V. Targaryenovi, čtvrtému synovi krále Maekara I. Targaryena, který byl rovněž zvolen jako čtvrtý syn v pořadí. Aegonu V. proto jako čtvrtému synovi čtvrtého syna připadne přezdívka Nepravděpodobný.

15. král –⁠ Aegon V. Targaryen –⁠ vládl v letech 233 AC až 259 AC.

Aegona V. Targaryena můžeš znát z novel George R. R. Martina ze série Dunk and Egg. Královým velitelem stráže se za jeho panování stal sir Duncan Vysoký, který je v knihách spisovatele vedle Aegona V. alias Egga hlavním hrdinou. Egga na smrtelné posteli zmínil mistr Aemon, který byl starším bratrem krále Aegona V. 

Doporučeno
House of the Dragon pokračuje famózní šestou epizodou. Jak se povedl časový skok o 10 let? House of the Dragon pokračuje famózní šestou epizodou. Jak se povedl časový skok o 10 let? 26. září 2022 19:30

V roce 236 AC vypukla v pořadí čtvrtá Blackfyrova rebelie, během níž Daemona III. Blackfyra porazil v boji Duncan Vysoký. Aegon se ke konci své vlády pokoušel vylíhnout dračí vejce, což vedlo k tragédii z roku 259 AC, během níž v ohni zemřel král i jeho věrný přítel sir Duncan. Přesná příčinu požáru není známa. Jelikož během něj zemřel i králův nejstarší syn Duncan Targaryen, na trůn se dostal jeho druhý syn Jaehaerys II. Tagaryen.

16. král – Jaehaerys II. Tagaryen – vládl v letech 259 AC až 262 AC.

Během jeho vlády v roce 260 AC vypukla pátá a poslední Blackfyrova rebelie, za kterou stál Maelys I. Blackfyre. Během ní legitimní Targaryeni zabili celé mužské pokolení bastardů Aegona IV. Nehodného. Zajímavostí je, že Maelyse v boji porazil mladý sir Barristan Selmy, jehož diváci poprvé viděli v Game of Thrones. Koruna následně Selmyho přijala do královské stráže. 

Game of Thrones
Zdroj: HBO

Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu král Jaehaerys II. pár let po skončení rebelie umírá. Na trůn v roce 262 AC nastupuje jeho syn Aerys II. Targaryen, který se zapsal do dějin jako Šílený. V tomto období se už v okolí krále z rodu Targaryenů nachází množství známých postav z Game of Thrones.

17. král – Aerys II. Targaryen – vládl v letech 262 AC až 283 AC.

Královým pobočníkem byl lord Tywin Lannister, mistrem Pycelle, mistrem našeptávačů lord Varys a členem královské stráže Jaime Lannister. Právě on ukončil život Aeryse II. Targaryena, který chtěl zapálit celé město. Pád rodu Targaryenů iniciovaly spojenecké síly pod vlajkou Roberta I. Baratheona, který se stal v roce 283 novým králem. V době jeho vlády začíná příběh seriálu Game of Thrones.

Domů
Sdílet
Diskuse