Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
19. října 2022 16:19
Čas čtení 1:14

Lezkyni Elnaz Rekabi, která závodila bez hidžábu, přivítal na letišti jásající dav

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lezkyni Elnaz Rekabi, která závodila bez hidžábu, přivítal na letišti jásající dav
Zdroj: International Federation of Sport Climbing/volně k užití

Na videu sdíleném na internetu bylo vidět, jak se ve středu brzy ráno na mezinárodním letišti Imáma Chomejního u Teheránu shromáždily velké davy lidí. Dále bylo vidět, jak davy skandují jméno 33leté Rekabi a nazývají ji hrdinkou.

Íránská závodní horolezkyně Elnaz Rekabi se po svém návratu do Teheránu dočkala radostného přivítání poté, co v Jižní Koreji závodila bez šátku. Sportovkyně z islámské republiky to mají přitom dáno jako povinnost. Informoval o tom server Guardian.

Na videu sdíleném na internetu bylo vidět, jak se ve středu brzy ráno na mezinárodním letišti Imáma Chomejního u Teheránu shromáždily velké davy lidí. Dále bylo vidět, jak davy skandují jméno 33leté Rekabi a nazývají ji hrdinkou.

Vynucené prohlášení

Rozruch kolem Rekabi, která v neděli závodila bez hidžábu, nastal v době, kdy protesty vyvolané smrtí 22leté Mahsy Amini pokračují již pátým týdnem. Jak jsme tě informovali, Elnaz Rekabi byla několik hodin nezvěstná a přátelé a rodina se jí nemohli dovolat poté, co se na veřejnost dostaly zprávy o jejím závodění bez hidžábu. Nakonec na svém Instagramu vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že jí hidžáb během lezení spadnul omylem, čímž vyvrátila svoje spojení s protirežimním odbojem. Lidé, kteří ji přišli na letiště přivítat, a íránští novináři na sociálních sítích tomuto prohlášení však nevěří. 


„Toto je další vynucené přiznání od Rekabi. Ve 21. století je takto žena nucena mluvit proti sobě a své lidské důstojnosti. Chameneí uvedl, že íránský ženský hidžáb na světových sportovních platformách je důležitější než medaile. Nemohl tolerovat ponižování ženou před celým světem a nařídil, aby vypověděla, jak vypověděla,“ uvedla na svém Instagramu íránská novinářka Masih Alinejad.

18. října 2022 19:00 Čas čtení 1:12 Íránská válka proti ženám: Další mladá oběť ubita přímo ve škole Íránská válka proti ženám: Další mladá oběť ubita přímo ve škole

Mahsa Amini byla zadržena mravnostní policií kvůli svému oblečení a její smrt vedla k tomu, že si ženy na veřejnosti sundávají povinné hidžáby. Demonstrace představují nejvážnější výzvu íránské teokracii od masových protestů kolem sporných prezidentských voleb v roce 2009.

Domů
Sdílet
Diskuse