Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2022 15:30
Čas čtení 1:53
Martin Mičuda

GMC Sierra EV je další elektrický pick-up zpoza velké louže. Má 764 koní a unikátní korbu

GMC Sierra EV je další elektrický pick-up zpoza velké louže. Má 764 koní a unikátní korbu
Zdroj: GMC
TECH
Uložit Uložené

K prvním zákazníkům se elektrický pick-up dostane až v roce 2024.

Pokud si myslíš, že elektrická vozidla jsou atraktivní v automobilovém průmyslu jen v Evropě, mýlíš se. Jasným příkladem není jen Čína, kde je elektromobilita na úplně jiné úrovni než u nás, ale také USA. Zpoza velké louže totiž kromě značek jako Tesla, Lucid či Rivian přecházejí razantně na elektrifikaci i tradiční značky a modely jako GMC Hummer EV, Ford Mustang Mach-E a F-150 Lightning, Chevrolet Silverado EV a Blazer EV jsou toho důkazem. Nově se k nim přidává další elektrický pick-up GMC Sierra EV.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme zcela nový Volkswagen Golf. Jaká je jeho 8. generace? Vyzkoušeli jsme zcela nový Volkswagen Golf. Jaká je jeho 8. generace? 29. srpna 2020 15:32

Sierra je pick-up, který patří mezi nejoblíbenější zástupce tohoto segmentu, proto bylo jen otázkou času, kdy po vzoru elektrických modelů F-150 Lightning a Silverado EV i GMC představí elektrickou alternativu. Ta se sice na pohled až tak radikálně neliší od verze s konvenčním pohonem, ale na rozdíl od elektrické F-150 Sierra EV není jen elektrická verze vyvinutá z klasického modelu. Naznačuje to zejména značně aerodynamičtější exteriér – karoserie je oblejší a zadní korba je součástí karoserie, není tedy oddělena od kabiny.

Zajímavým řešením disponuje právě unikátní zadní korba. I díky tomu, že je součástí karoserie, lze v rámci prvku výbavy MultiPro Midgate sklopit zadní stěnu kabiny a prodloužit tak na délku plochu korby až na úroveň přes 270 centimetrů. Velký zavazadlový prostor (nazvaný eTrunk) se navíc nachází také pod přední kapotou.

GMC, Sierra EV, Sierra,
Zdroj: GMC

Celek stojí na 24" kolech, zaslepená maska ​​dostala podsvícené logo GMC, zatímco na obou koncích jsou rozměrné full-LED světlomety. Interiérem chce automobilka oslovit ty nejnáročnější zákazníky, čemuž odpovídají kvalitní materiály a moderní technologie. Ve vrcholném provedení se tak na minimalisticky navržené palubní desce nacházejí velké 11" digitální budíky a až 16,8" na výšku orientovaný displej infotainmentu.

Doporučeno
Nejvýkonnější Opel Astra nese označení GSe, spoléhá na 225koňový plug-in hybrid Nejvýkonnější Opel Astra nese označení GSe, spoléhá na 225koňový plug-in hybrid 29. září 2022 11:30

V nejvyšší výbavě Denali Edition 1 se nacházejí i takové prvky, jako je rozměrný head-up displej, náladové osvětlení, panoramatická střecha, podpora vysoce automatizované jízdy v rámci funkce Super Cruise nebo špičková audio-soustava Bose.

GMC, Sierra EV, Sierra,
Zdroj: GMC

Sierra EV stojí na čistě elektrické platformě Ultium, kterou již GMC použilo v případě modelu Hummer EV. Automobilka v tomto momentě ještě neuvádí velikost baterie, informuje však o dojezdu, který by měl být na úrovni až 400 mil, tedy přes 640 kilometrů. Palubní systém má přitom díky 800V síti podporovat až 350kW nabíjení – jen 10minutové nabíjení má za ideálních podmínek znamenat dojezd 161 km. O pohon se v nejsilnější verzi stará dvojice elektromotorů o výkonu až 562 kW/764 koní a 1 063 Nm.

Doporučeno
Nejnovější i30 N si nás získalo ještě více než doposud, jeho nová automatická převodovka přináší hned 5 benefitů Nejnovější i30 N si nás získalo ještě více než doposud, jeho nová automatická převodovka přináší hned 5 benefitů 19. dubna 2022 12:30

Akceleraci na stovku zvládne Sierra EV za přibližně 4,5 sekundy, korba má nosnost 590 kilogramů, zatímco elektrický pick-up je schopný táhnout přívěs o hmotnosti 4,3 tuny. Stejně jako Hummer EV, i elektrická Sierra umí natáčet zadní kola, čímž je docíleno lepšího manévrování nejen v terénu. Svůj zájem o novinku lze již projevit formou registrace, úvodní verze Sierra EV Denali Edition 1 má cenovku od 107 tisíc dolarů, k prvním zákazníkům se však dostane až v roce 2024. Základní provedení má startovat na částce kolem 50 tisíc dolarů.

GMC, Sierra EV, Sierra,GMC, Sierra EV, Sierra,GMC, Sierra EV, Sierra,GMC, Sierra EV, Sierra,
Zobrazit galerii
(12)
Domů
Sdílet
Diskuse