Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. října 2022 20:48
Čas čtení 1:24

Zelenskyj: Putin plánuje odpálit chersonskou přehradu. Voda může zatopit desítky vesnic a jadernou elektrárnu připravit o chlazení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zelenskyj: Putin plánuje odpálit chersonskou přehradu. Voda může zatopit desítky vesnic a jadernou elektrárnu připravit o chlazení
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Situace na Ukrajině, co se energetické infrastruktury týče, je tristní. Prezident Zelenskyj o ní promluvil přes video před Evropskou radou.

Vladimir Putin se snaží nedostatkem energie na Ukrajině vyvolat další migrační vlnu do Evropy. Zároveň pokládá miny na chersonskou přehradu, jejíž vylití by mohlo znamenat zatopení desítek ukrajinských vesnic, uvedl ve čtvrtek ve videoprohlášení pro Evropskou radu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Zároveň se omluvil za to, že jeho země nemůže vyvážet elektřinu na Západ.

19. října 2022 20:00 Čas čtení 1:32 Česko se může okamžitě postarat o více než dvě desítky zraněných Ukrajinců Česko se může okamžitě postarat o více než dvě desítky zraněných Ukrajinců

Ukrajinský prezident jasně vylíčil, jakým způsobem se nyní Ruská federace snaží bojovat. Jedná se zejména o útok na kriticky důležitou energetickou infrastrukturu. „Útoky ruských řízených střel a íránských útočných dronů zničily více než třetinu naší energetické infrastruktury,“uvedl podle CNN Zelenskyj. Autority v zemi dodaly, že budou následovat nouzové i plánované výpadky proudu. 

Ruské útoky totiž způsobily ztrátu minimálně 40 % kapacity na výrobu elektřiny. „Rusko také vyvolává novou vlnu migrace Ukrajinců do zemí Evropské unie. Cílem ruského teroru je vytvořit letos na podzim a v zimě co nejvíce problémů s elektřinou a teplem a přimět co nejvíce Ukrajinců odejít do vašich zemí,“ vzkázal do Evropské unie. 

Předpokládaná katastrofa

Další znepokojivé zprávy přišly z jihu Ukrajiny, když Zelenskyj uvedl, že chce Ruská federace zastavit postup ukrajinských vojsk směrem na Cherson pomocí chersonské přehrady. „Máme informace, že ruští teroristé podminovali přehradu a bloky vodní elektrárny Kachovka,“ řekl prezident. Jeho poradce, Mychajlo Podoljak, dodal, že se může jednat o katastrofu obrovských rozměrů zapříčiněnou lidským vědomým jednáním.

Kromě toho, že by se vylilo 18 milionů krychlových vody, která zadržuje hráz přehrady, a zaplaveno by bylo asi 80 stavení u řeky Dněpr včetně Chersonu, by to donutilo k útěku statisíce lidí a velká část Ukrajiny by měla problémy s pitnou vodou. Další katastrofa by ale hrozila ještě Záporožské jaderné elektrárně, která by vyplavením vody přišla o vodní chlazení.

Komunikace mezi USA a Ruskem

Situace se stala natolik vážnou, že se obnovila komunikace mezi Spojenými státy a Ruskou federací. Jak píše BBC, ministři obrany obou stran, Lloyd Austin a Sergej Šojgu, si v pátek poprvé od května tohoto roku telefonovali. Pentagon uvedl, že americký ministr obrany zdůraznil důležitost udržení kontaktu mezi oběma stranami. Podle ruské strany, jak znělo její sdělení, byla diskutována nejen situace na Ukrajině, ale také mezinárodní bezpečnost. Bližší detaily nejsou známy. 

Domů
Sdílet
Diskuse