Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. října 2022 18:08
Čas čtení 0:59

Íránská lezkyně, která v Soulu soutěžila bez hidžábu, musí být údajně v domácím vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Íránská lezkyně, která v Soulu soutěžila bez hidžábu, musí být údajně v domácím vězení
Zdroj: TASR/AP/Rhea Khang

Íránská sportovkyně Elnaz Rekabi, jež v Soulu soutěžila bez hidžábu, byla údajně donucena k omluvě a musí být v domácím vězení.

Íránská lezkyně Elnaz Rekabi odhodila v soutěži v Jižní Koreji svůj hidžáb a otevřeně se tak postavila proti omezením, která vláda uplatňuje vůči íránským ženám. Jakmile se vrátila do Teheránu, dostalo se jí hrdinského přivítání, avšak také trestu. Rekabi byla údajně umístěna do domácího vězení a byl na ni vyvíjen nátlak, aby se za „prohřešek“ omluvila, informují The Guardian a BBC.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Když se Rekabi vrátila z mezinárodní soutěže v lezení v Soulu, v Teheránu ji vítaly davy příznivců. Domů se však třiatřicetiletá sportovkyně nedostala. „Pod dohledem policistů byla držena v Národní olympijské akademii, a to až do doby, než se setkala s ministrem sportu,“ uvedl blízký zdroj sportovkyně. 

Lezkyni bylo následně vyhrožováno zabavením majetku její rodiny v hodnotě 100 milionů riálů (téměř 8 milionů korun) a nezbývalo jí, než se za „prohřešek“ omluvit a veřejně říci, že jí hidžáb omylem sklouzl z hlavy. Rekabi by se nyní měla nacházet v domácím vězení. 

Nejen za sportovkyni, ale také za všechny íránské ženy se v pátek postavila newyorská skupina pro lidská práva Mezinárodní federace sportovního lezení a vyzvala, aby byla Rekabi ochráněna. „Íránská vláda má historii plnou zadržování, mrzačení a zabíjení těch, kteří se postaví proti ní,“ zní z organizace. 

Íránem zmítají protesty od 16. září, kdy po zásahu morální policie zemřela teprve 22letá Mahsa Amini. Zadržena byla jenom proto, že měla údajně nesprávně nasazený hidžáb. Tisíce lidí proto vyrazily do íránských ulic, kde bojují za mezilidská práva. Během oněch protestů přišlo o život přes 75 lidí, včetně mladých dívek a teenagerů. 

Domů
Sdílet
Diskuse