Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. října 2022 13:25
Čas čtení 1:41

Video: Takto policie zasáhla během pražského fotbalového derby. Proti fanouškům použila gumové projektily, slzný plyn i výbušky

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Video: Takto policie zasáhla během pražského fotbalového derby. Proti fanouškům použila gumové projektily, slzný plyn i výbušky
Zdroj: Policie ČR

Fotbalové derby mezi Slavií a Spartou Praha je vždy jedním z nejrizikovějších zápasů sezóny. Fanoušci odvěkých rivalů si mezi sebou často chtějí vyřídit účty, čemuž se snaží zabránit policie.

Policie uveřejnila záběry z nedělního zásahu během derby pražských „S“ mezi Slavií a Spartou Praha. Záběry z kamery jednoho z policistů ukazují, jakými způsoby se snažili zahnat chuligány fotbalové Slavie. Zákrok, který se neobešel bez donucovacích prostředků, sdílela policie na Twitteru.

13. října 2022 20:54 Čas čtení 2:43 Prokletá Kluž Slavii nesedí. I přes jasnou dominanci zase prohrála 2:0 Prokletá Kluž Slavii nesedí. I přes jasnou dominanci zase prohrála 2:0

Policie celou akcí fotbalového derby provázela na Twitteru. Nejde totiž pouze o fotbal; utkání velkého významu, kterými jsou například právě duely mezi Spartou a Slavií, doprovází také průvody, fandění před, po i během zápasu a střety, které ovlivňují případné nálady obou táborů nebo výsledek zápasu.

Nejprve policie, jež měla ve městě stovky příslušníků kvůli události, kontrolovala průvod pražské Sparty, který vyrazil z náměstí Míru právě ke stadionu do Vršovic. „Mimo pozornost avizovaného pochodu se na pomezí Strašnic a Vršovic pokusila o střet mezi sebou více než stovka osob z řad domácích a hostujících fans. Policisté ze speciální pořadové jednotky tomuto střetu zabránili,“dodali policisté. Z tohoto střetu také pochází záběr.

Speciální pořádková jednotka se setkala s nabuzenými fanoušky Slavie, na jejímž stadionu se zápas odehrál. Domácí tvrdili, že se akorát snaží dostat na stadion, jenže šli zrovna ulicí, kterou blokovali policisté kvůli tomu, že se za nimi nacházeli fanoušci Sparty. Důvěryhodnosti tvrzení fanoušků nepřidaly ani kukly na hlavách slávistů, stejně jako výhružné postoje či vybízení k proražení blokády policie.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Policista vyzval fanoušky jménem zákona, aby odešli. Ti se k ničemu takovému neměli. Po strkání a různých dalších střetech použil policista na fanoušky zásahovou výbušku. Rowdies se následně začali přeskupovat a dle pokynů, které je v záznamu slyšet, se měli pokusit o proražení policejní obrany. V ten moment přišel na řadu zásah obuškem i slzným plynem. Když ani to nezabralo, policie začala střílet gumové projektily. Až v ten moment fanoušci prostor opustili.

To však nebylo všechno. „Dalšímu střetu během zápasu v prostoru před stadionem zabránili policisté ze speciální pořádkové jednotky za použití zásahových výbušek. Podobná situace se odehrála i po zápase. Celková bilance z pohledu policie včerejšího derby je 1 trestný čin a 12 přestupků,“ dodali policisté.

Slavia na hřišti dominovala

Co se samotného utkání týče, to vyznělo mnohem lépe pro domácí Slavii. Té se během prvních 45 minut povedlo vsítit 4 góly do sítě soupeře, což hostující Spartu zbavilo veškeré šance na výhru. Druhý poločas stačilo sešívaným situaci kontrolovat, proto si ze 304. derby odnesli jasné vítězství 4:0. Branky během první půlhodiny vsítili Jurečka, Hromada a Masopust, těsně před přestávkou pečetil výhru Olayinka.

Domů
Sdílet
Diskuse