Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
24. října 2022 14:35
Čas čtení 1:34

Mladík, který v březnu zabil mačetou učitele v Praze, podle obžaloby vraždu plánoval

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mladík, který v březnu zabil mačetou učitele v Praze, podle obžaloby vraždu plánoval
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Pocity křivdy a frustrace vedly až k usmrcení učitele. Už den před útokem si mladík koupil benzin a zapalovač.

Mladík, který je stíhán kvůli zabití učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, vraždu podle vyšetřovatelů plánoval. Nejprve chtěl svou oběť upálit, pak se ale rozhodl, že ho usmrtí mačetou. Uvádí to obžaloba, kterou má ČTK k dispozici. Útočníkovi, kterému bylo v době činu 19 let, hrozí až dvacetileté vězení.

31. března 2022 14:33 Čas čtení 0:56 Útočník zabil mačetou středoškolského učitele v Praze, policie ho zadržela Útočník zabil mačetou středoškolského učitele v Praze, policie ho zadržela

Mladík zavraždil učitele 31. března dopoledne, učitel ho podle obžaloby o den dříve oznámkoval nedostatečnou v předmětu sdělovací technika. „V důsledku toho a kvůli jejich dlouhodobě špatnému vztahu, který u něj vygradoval pocitem křivdy a frustrace z uvedeného hodnocení, jež vnímal jako nespravedlivé, obviněný již téhož dne začal přemýšlet nad tím, že učitele usmrtí,“ popisuje obžaloba.

Situaci sledoval v březnu i Refresher. Kromě toho, že student dostal pětku, mu také hrozilo, že ho tato známka nepustí k závěrečné zkoušce, kvůli čemuž by přišel o výuční list a za rok i o maturitu.

Žák chtěl původně podle spisu učitele upálit, téhož dne si v internetovém obchodě objednal zapalovač a benzin. Když mu ale jeho matka 31. března ráno řekla, že pokud se nenajde jiné řešení, bude muset kvůli studijním neúspěchům změnit školu, rozhodl se mladík podle obžaloby situaci vyřešit hned.

Obžalovaný proto podle vyšetřovatelů předstíral, že jde na procházku, vzal si s sebou 60 centimetrů dlouhou mačetu, nůž a rukavice. Podle obžaloby přišel do školy v Ohradní ulici, kde se schoval na toaletách a čekal, až učitel vejde do svého kabinetu. Tam ho mladík napadl, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoct.

Snažil se zamést stopy

Mladík podle žalobce zbraň v kabinetu nechal. V přízemí vyskočil z okna školy, hlavní vchod by mu totiž musel otevřít vrátný. „Odjel na vlakové nádraží Kačerov a odtud vlakem na Zbraslav, kde vystoupil a k Vltavě si šel vyčistit krvavé stopy z nohavic, odkud pak volal svým rodičům a předstíral, že neví, co se ve škole stalo,“ popisuje obžaloba. Muž tvrdil, že je na cyklostezce u Vltavy, kde ho našel jeho dědeček. Mladíka pak zadržela policie.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Tehdy devatenáctiletý muž od té doby čekal ve vazbě, jelikož se soud obával, že by kvůli možnosti vysokého trestu uprchl a případně pokračoval v trestné činnosti dále. 

Zavražděný muž vyučoval přes 30 let, v práci pokračoval i v důchodovém věku. Ředitel školy na webu učiliště po útoku uvedl, že s žákem nikdy nebyly problémy. Mladík o rok dříve dostal ředitelskou pochvalu za docházku a vzorné studijní výsledky.

Zpět
Sdílet
Diskuse