Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
24. října 2022 17:40
Čas čtení 0:47

V úterý dojde k částečnému zatmění slunce. Pozorovat ho můžeš jen se speciálními brýlemi

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V úterý dojde k částečnému zatmění slunce. Pozorovat ho můžeš jen se speciálními brýlemi
Zdroj: Drew Rae

První kontakt měsíčního kotouče se slunečním diskem bude pozorovatelný přibližně v 11 hodin a 13 minut. S přibývajícím časem bude zatmění výraznější.

V úterý 25. října okolo poledne vstoupí Měsíc do cesty slunečním paprskům a nastane částečné zatmění Slunce. K jeho pozorování vybízí planetária i fyzikální ústavy po celém Česku. Vidět půjde i bez dalekohledu, je však nutné zatmění pozorovat se speciálními brýlemi, aby nedošlo k poškození zraku. 

K zatmění Slunce dochází tehdy, když Měsíc, který je ve fázi novu, prochází mezi Sluncem a Zemí, přičemž Měsíc úplně nebo částečně zakryje pozemskému pozorovateli výhled na sluneční kotouč. V případě úplného zatmění je Slunce Měsícem zakryto zcela, v případě částečného nebo prstencového zatmění zakrývá Měsíc pouze část slunečního disku. Informovalo o tom planetárium Praha, které zároveň zve návštěvníky na společné pozorování. 

První kontakt měsíčního kotouče se slunečním diskem bude pozorovatelný přibližně v 11 hodin a 13 minut. S přibývajícím časem bude zatmění výraznější, přičemž maximum úkazu, kdy bude Měsíc zakrývat asi 42 % průměru slunečního disku, nastane zhruba ve 12 hodin a 18 minut. Se slunečním kotoučem se pak Měsíc rozloučí přibližně ve 13 hodin a 23 minut. Uvedené časy jsou ve středoevropském letním čase a platí pro Prahu. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Úkaz bude pozorovatelný i pouhýma očima, ale pouze se speciálními brýlemi, neboť bez použití vhodných ochranných pomůcek hrozí nebezpečí vážného a trvalého poškození zraku.

Zpět
Sdílet
Diskuse