Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. října 2022 20:12
Čas čtení 1:01

Německo chce legalizovat držení až 30 gramů konopí a jeho prodej pro rekreační účely

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Německo chce legalizovat držení až 30 gramů konopí a jeho prodej pro rekreační účely
Zdroj: Unsplash/Matthew Brodeur/na voľné použitie

Německý ministr zdravotnictví ve středu představil plán na legalizaci konopí.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ve středu vládě představil plán na dekriminalizaci konopí. Lidem starším 18 let by mohlo být povoleno držení až 30 gramů konopí a legalizován by byl i jeho prodej pro rekreační účely na kontrolovaném trhu, píší Euronews a Politico. Zda navrhovaný plán projde, zatím není jisté. Vláda si chce být jistá, že není v rozporu s právem Evropské unie.

23. dubna 2021 16:00 Čas čtení 5:51 Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany?

Konopí by se mohlo prodávat lidem starším 18 let v licencovaných prodejnách či lékárnách. Podle Lauterbacha by tak stát mohl bojovat proti organizovanému zločinu a černému trhu. „Na jednu stranu by se jednalo o nejširší liberalizaci konopí v Evropě, na druhou stranu by to byl také nejpřísněji regulovaný trh,“ řekl ministr zdravotnictví s tím, že Německo by mohlo být vzorem pro Evropu. 

Díky plánu by v Německu mohlo být nově povoleno také pěstování konopí doma, avšak v omezeném množství do tří rostlin. 

Podle Lauterbacha užily konopí jen za minulý rok na čtyři miliony lidí. Představený plán by kontroloval jeho kvalitu a zároveň chránil mladé lidi. Zda vláda reformu přijme, však zatím není jisté. Stane se tak pouze v případě, že bude v souladu s právními předpisy EU. Pokud ano, legalizace konopí by mohla v Německu platit od roku 2024.  

Spolu s reformou o dekriminalizaci konopí byl německé vládě představen také plán, který by měnil legislativu pro transgender osoby. Ty nyní musí před právní změnou pohlaví získat psychologický posudek a rozhodnutí soudu, což jsou procesy, v rámci kterých jsou lidem pokládány velmi intimní či nepříjemné otázky. Tyto procesy by mohly být nově nahrazeny „zákonem o sebeurčení“.

Domů
Sdílet
Diskuse