Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. října 2022 15:58
Čas čtení 1:11

Pták byl osvobozen, napsal Musk po nákupu Twitteru. V Evropě bude létat podle pravidel EU, odpověděl mu eurokomisař

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pták byl osvobozen, napsal Musk po nákupu Twitteru. V Evropě bude létat podle pravidel EU, odpověděl mu eurokomisař
Zdroj: Getty Images/Robyn Beck-Pool

Velkou novinou tohoto týdne je změna majitele sociální sítě Twitter, kterým se stal miliardář Elon Musk. Nový majitel hned propustil vedení, se zaváděním nových pořádků to však bude mít složité v EU, což mu naznačil eurokomisař Thierry Breton.

Po čtvrtečním převzetí sociální sítě Twitter napsal Elon Musk na svůj účet, že „pták byl osvobozen“. Na jeho tweet v pátek reagovalo více známých osobností včetně eurokomisaře Thierryho Bretona, jenž s jeho prohlášením úplně nesouhlasil. „V Evropě bude pták létat podle pravidel Evropské unie,“ vzkázal miliardáři po síti.

28. října 2022 8:27 Čas čtení 0:36 Elon Musk převzal Twitter a okamžitě propustil vedení Elon Musk převzal Twitter a okamžitě propustil vedení

Musk je známý tím, že proráží myšlenku „absolutní svobody“ na internetu. To znamená, že kdyby bylo po jeho, nebude blokovat ruské zprávy, nehodlá omezovat konspirační teoretiky nebo jiné, potenciálně nebezpečné informace. Samozřejmě s pokutováním a cenzurováním nezákonných věcí Musk souhlasí. To, co je však v rámci nebo na hranici zákona, by rád nechal neregulováno.

Tento postoj se zrcadlil v posledním tweetu, v němž se Američan vyjádřil k odkoupení sociální sítě Twitter. „Pták byl osvobozen,“ napsal krátké sdělení všem svým sledujícím. Mezi zprávami plnými díků se však objevila i reakce od eurokomisaře Thierryho Bretona, který nového majitele upozornil na evropské regulační standardy.

„Pták bude v Evropě létat podle pravidel Evropské unie,“ odpověděl Breton s hashtagem #DSA, jenž symbolizuje zákon o digitálních službách. Ten se například neslučuje s existencí dezinformací a nenávistné kritiky (hate speech), které reguluje. 

Diskutovalo se o tom už v květnu 

Když se Musk na jaře poprvé vyjádřil, že by Twitter odkoupil, sešel se s ním Breton v texaském Austinu na společném jednání. Zmiňují to ve videu, které je také na Twitteru. Musk uvedl, že chápe a ztotožňuje se se zásadami o digitálních službách. Proto Breton i nyní, kdy k obchodu opravdu došlo, odkázal na video z května v komentářích.

28. června 2023 11:00 Čas čtení 3:33 Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm

Elon Musk mezitím začal úřadovat uvnitř firmy, a jak uvedla TASR, propustil vedení sociální sítě. Propustil generálního ředitele sociální sítě Paraga Agrawala, finančního ředitele Neda Segala a dalšího vysoce postaveného představitele společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse