Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
30. října 2022 12:44
Čas čtení 1:10

Agenti Kremlu údajně pronikli do mobilu britské expremiérky Liz Truss. Získat měli přísně tajné informace

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Agenti Kremlu údajně pronikli do mobilu britské expremiérky Liz Truss. Získat měli přísně tajné informace
Zdroj: Flickr/Number 10/na voľné použitie

Hackeři údajně získali informace o válce na Ukrajině i dodávkách zbraní.

Ruští agenti se údajně nabourali do telefonu expremiérky Liz Truss, když byla britskou ministryní zahraničí. Z telefonu Truss následně podle medializovaných zpráv získali přístup k přísně tajným a citlivým informacím. Informuje o tom TASR.


List The Mail on Sunday ve svém zpravodajském materiálu citoval nejmenované bezpečnostní zdroje, podle nichž agenti údajně pracující pro Kreml získali v jejím osobním mobilním telefonu přístup k diskusi o válce na Ukrajině. V diskusi se mimo jiné mluvilo o dodávkách zbraní Kyjevu na obranu proti ruské agresi.

Hackeři údajně získali přístup k rozhovorům Truss s jejím spojencem Kwasim Kwartengem, který svého času kritizoval tehdejšího premiéra Borise Johnsona.


Hackerský útok byl odhalen v létě, kdy byla Truss ministryní zahraničí a vedla kampaň na post vůdkyně Konzervativní strany a budoucí premiérky. Hackerům se údajně podařilo získat nad mobilem tak rozsáhlou kontrolu, že ho prý museli Britové zamknout do trezoru v blíže nespecifikované budově vlastněné státem.

 

Opozice žádá řádné prošetření hackerského útoku

Mluvčí současné vlády Spojeného království, které nyní šéfuje Rishi Sunak, se odmítl vyjádřit k bezpečnostním opatřením týkajícím se jednotlivých členů vlády. Podle mluvčího má britský kabinet spolehlivé systémy na ochranu svých členů před kybernetickými hrozbami.


Britští opoziční politici nyní vyzvali k vyšetřování medializovaných tvrzení, že se přepokládaní agenti Kremlu nabourali do mobilního telefonu expremiérky Liz Truss. „Je nezbytné, aby se všechny tyto bezpečnostní otázky vyšetřily a řešily na nejvyšší úrovni,“ apelovala labouristka Yvette Cooper, která se věnuje vnitřní bezpečnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse