Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2022 9:10
Čas čtení 1:05

Dušičky: Češi dnes uctívají památku zesnulých, za upomínkové předměty utratí více než miliardu korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dušičky: Češi dnes uctívají památku zesnulých, za upomínkové předměty utratí více než miliardu korun
Zdroj: TASR/František Iván

Dušičky jsou z ekonomického hlediska po Vánocích, Silvestru a Velikonocích nejvýznamnějším svátkem.

Česko dnes slaví Dušičky, tedy den, kdy vzpomínáme na všechny zesnulé. Hřbitovy po celé zemi se již od rána plní lidmi, kteří přišli zavzpomínat na své blízké, a hroby se plní květinami, svíčkami i dalšími upomínkovými předměty. Podle Deníku jsou Dušičky z ekonomického hlediska čtvrtým nejvýznamnějším svátkem a letos za ně odhadem utratíme 1,3 miliardy korun.

2. listopadu 2022 8:32 Čas čtení 0:43 Zemřel Robert Peňažka, významný reklamní stratég a autor oblíbené vánoční reklamy na Kofolu Zemřel Robert Peňažka, významný reklamní stratég a autor oblíbené vánoční reklamy na Kofolu

Dušičky aneb Památku zesnulých slavíme 2. listopadu. Během tohoto dne se lidé po celém Česku vydávají na hřbitovy, kde vzpomínají na ty, kteří tu s námi již nejsou. Památka zesnulých navazuje na první listopadový den, na který podle církevní tradice připadá svátek Všech svatých. Ačkoli Dušičky navazují na církevní zvyklosti, obvykle je slaví i ti, kteří nemají žádné vyznání. 

Letos podle ekonoma Lukáše Kovandy za svíčky, květiny a další upomínkové předměty utratíme zhruba 1,3 miliardy korun. Dušičky jsou tak z ekonomického hlediska po Vánocích, Silvestru a Velikonocích nejvýznamnějším svátkem. „Češi u obchodníků nechají za svíčky, květiny a další předměty uctívající památku zesnulých v průměru zhruba 190 korun za osobu. Celkově přibližně 1,3 miliardy korun,“ řekl Kovanda. 

Na ruku jdou lidem přitom i sami obchodníci. Ti si jsou podle ředitele České distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media, Jaroslava Staňka vědomi nelehké ekonomické situace a na upomínkové předměty i svíčky nabízí vyšší slevy. „Průměrná sleva sledovaných produktů byla letos devatenáct procent, což je o osm procentních bodů více než v roce 2021. V akci bylo navíc padesát procent sortimentu,“ uvedl Staněk. 

VýrobekPrůměrná cena v roce 2021Průměrná cena v roce 2022
Hřbitovní svíčka (plast)15,14 koruny14,56 koruny
Hřbitovní svíčka (sklo)38,75 koruny34,32 koruny
Květiny živé (chryzantémy)77,81 koruny74,99 koruny
Květiny umělé (vazba)126,57 koruny134,90 koruny
Domů
Sdílet
Diskuse