Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. listopadu 2022 10:00
Čas čtení 1:24

Slovenský umělec vystavuje v protesty zmítaném Íránu. Má jít o nástroj kulturní diplomacie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Slovenský umělec vystavuje v protesty zmítaném Íránu. Má jít o nástroj kulturní diplomacie
Zdroj: TASR/AP

Renomovaný umělec a restaurátor Štefan Kocka z Banské Bystrice přicestoval navzdory složité situaci do Teheránu představit svou tvorbu. Agenturu TASR o tom informoval komunikační odbor Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí SR.

Kolekce jeho děl pod názvem Zrození z ohně byla ve čtvrtek (3. 11.) představena během otvírací ceremonie v ECO kulturním institutu v Teheránu. Výstavu otevřel velvyslanec SR v Teheránu Ladislav Ballek spolu s ředitelem ECO kulturního institutu.

„Je to právě umění a kultura, které mají jednotný jazyk komunikace a sbližují národy a lidi i přes složitost světového dění. Sám jsem velkým nadšencem umění a kulturní diplomacii považuji za jeden z klíčových nástrojů diplomacie, kterým se umí i Slovensko pozitivně prezentovat v zahraničí. Právě díla Štefana Kocky jsou toho důkazem,“ poznamenal Ballek.

Sám Kocka k tomu během otvíracího proslovu řekl: „Vždycky jsem obdivoval díla velkých mistrů, kteří dokázali vykouzlit z podobných námětů kouzlo světla, tmy, ohně, železa a malovat v takových prostorách. Chci vám všem poděkovat za možnost představit vám svá díla v Íránu.“


Výstava v ECO kulturním institutu v Teheránu potrvá do 17. listopadu a bude přístupná pro širokou veřejnost. Velvyslanectví SR v Teheránu má zájem v nastaveném trendu tvorby projektů kulturní diplomacie pokračovat i nadále.

A kontext?

V Íránu kromě vernisáží a diplomatických banketů probíhají aktuálně také největší protesty, při nichž bylo podle norské lidskoprávní organizace Iran Human Rights do včerejšího dne zabito nejméně 277 lidí, včetně 40 dětí a 24 žen.

Byly také zatčeny desítky lidí, většinou demonstrantů, ale i příslušníků bezpečnostních složek. Stovky dalších byly zatčeny. USA se pokusí Írán vyloučit z orgánu OSN za práva žen.

Demonstrace začaly 16. září tohoto roku, tehdy tři dny po zatčení mravnostní policií zemřela v nemocnici 22letá Mahsa Amini. Svědci tvrdí, že viděli, jak mravnostní policie odtáhla ženu do policejní dodávky, kde ji měla bít.

Na začátku listopadu se také na sociální sítě dostalo video, na kterém bezpečnostní složky brutálně vraždí jednoho z protestujících, který se v té chvíli už nemohl bránit. Íránská policie uvedla, že věc prošetří. Informovalo BBC.

Domů
Sdílet
Diskuse