Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
10. listopadu 2022 v 12:46
Čas čtení 1:13

Volby v USA byly polarizované, v Georgii se rozhodne až v prosinci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Volby v USA byly polarizované, v Georgii se rozhodne až v prosinci
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

Biden označil volby jako dobrý den pro demokracii a celé Spojené státy.

O většině v obou komorách Kongresu USA stále není rozhodnuto. Přestože demokraté výrazně omezili očekávané ztráty, republikáni ještě mají šanci získat kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů i Senátem. O jednom senátorovi za stát Georgie se však rozhodne až v prosinci. Na základě informací amerických médií o tom informovala agentura TASR.

Kdy budou výsledky?

Američané rozhodují o tom, kdo bude nově ve Sněmovně reprezentantů a třetině Senátu a jak si republikáni s demokraty rozdělí moc. K nadpoloviční většině potřebuje strana ve Sněmovně 218 mandátů. Demokraté jich aktuálně mají 191, republikáni 209. 

O většině není rozhodnuto ani v Senátu. Demokraté mají zatím jistých 48 křesel, republikáni o jedno víc. Pozornost přitahují tři nerozhodnuté státy – Arizona, Nevada a Georgie. V Arizoně po sečtení 70 procent hlasů vede demokrat Mark Kelly, v Nevadě se po sečtení 80 procent hlasů blíží k vítězství republikán Adam Laxalt. Konečný poměr sil v Senátu tak může být znám až po druhém kole hlasování v Georgii 6. prosince.

Prezident Joe Biden vyjádřil s dosavadními výsledky spokojenost. Během proslovu poukázal na to, že média a odborníci předpovídali, že převážnou kontrolu nad oběma komorami Kongresu získají republikáni. „To se však nestalo. Američané promluvili a znovu ukázali, že demokracie je to, čím jsme,“řekl.

10. listopadu 2022 v 11:44 Čas čtení 0:59 USA: Kandidát Demokratů drtivě vyhrál volby, přestože je po smrti USA: Kandidát Demokratů drtivě vyhrál volby, přestože je po smrti

Přestože předpokládané drtivé vítězství republikánů se nekoná, Biden uznal, že Američané jsou zřejmě nespokojení se směřováním své země. „Voliči dali jasně najevo, že jsou stále frustrovaní. Chápu to,“ uvedl šéf Bílého domu. Zároveň poukázal na kroky, které jako prezident přijal při zvládání pandemie koronaviru, při obnovování infrastruktury ve Spojených státech či při boji s inflací, a dodal, že nepřistoupí k žádné výrazné změně.

Domů
Sdílet
Diskuse