Na svatomartinském víně je víc, než se zdá. Brzké víno ovocité chuti má svá pravidla, která zahrnují dobu, kdy jej pít, nebo odrůdy, které se mohou pod značkou SVATOMARTINSKÉ na Moravě a v Čechách vyrábět.
Svatomartinské víno je stejně tradiční jako svatomartinská husa. Je však tak specifické, že se k němu váží jistá pravidla. Vysvětluje je Vinařský fond spravující web Vína z Moravy, vína z Čech, díky němuž se neztratí ani úplný začátečník. Dozvíš se například to, které odrůdy vína mohou být vydávány za svatomartinské, jak jej vůbec poznat a k jakému pokrmu se hodí.
Na začátek je nutné uvést, že ne každé víno, které se dnes servíruje, může být svatomartinské. Pod touto značkou je možné vyrábět vína raných odrůd, jejichž kvalitu a senzorické vlastnosti jako barvu, aroma nebo chuť musí schválit odborná komise. Poznáš je podle loga svatého Martina na bílém koni, které je jak na etiketě, tak na kapsli či šroubovitém uzávěru na hrdle lahve.
Z bílých vín je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, z červených Modrý Portugal a Svatovavřinecké a z růžových, resp. klaretů Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.
Jejich chuť je jedinečná. „Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být bílá, růžová i červená ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, a tak z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína,“ popisuje fond. Vybírají se právě hlavně skrze jejich svěžest a ovocitost, na což dohlíží komise.
Konzumace
Svatomartinská vína by se měla pít mezi listopadem a Vánoci, přičemž svou svěžest si dochovají až do jara. Později je ale jejich konzumace, řekněme, ne tak dokonalá. Lidé si při vyřčení tohoto slovního spojení vybaví ještě husu, je však mnohem více pokrmů, které se ke svatomartinskému hodí. Znovu záleží na odrůdě.
Červené víno se kromě husy hodí i k pečeným či dušeným masům a jemné úpravě zvěřiny. Bílé je zase dobré s rybou, drůbeží či studenou kuchyní, jako jsou saláty, paštiky a sýry. Růžové lze zase využít jako kompromis, kdy si nejsme jistí, jestli chceme konzumovat červené nebo bílé. Nejvíce se hodí k úpravě drůbeže či těstovin.
Svatomartinská turistika
Nyní je tak nejvyšší čas vyrazit na nějaký gastrovýlet, se kterým poradí server Kudy z nudy. Zajímavou akcí, na níž půjde pořídit svatomartinské, bude Svatomartinský Mikulov, kde od 11. do 13. listopadu proběhne příjezd sv. Martina, slavnostní otevření svatomartinských vín, svěcení vína ročníku 2022 či ochutnávka gastronomických specialit.
Koštovat se bude i jinde v republice, například v Brně. V Uherském Hradišti se bude žehnat svatomartinským vínům Slovácka a v Lednicko-valtickém areálu se v sobotu 12. 11. 2022 bude žít mladým vínem a husími specialitami.
I v hlavním městě Praze, v restauraci Selský Dvůr, tradičně proběhne oblíbená akce Česko-slovenský husí pochod, speciální svatomartinská gastronomická akce, která trvá až do konce listopadu.