Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová Ilona Hobzová
16. listopadu 2022 9:43
Čas čtení 3:44

Černochová: Eskalace ze strany Ruska nesmí zůstat bez odezvy. Přečti si reakce dalších politiků a političek (Aktualizováno)

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Černochová: Eskalace ze strany Ruska nesmí zůstat bez odezvy. Přečti si reakce dalších politiků a političek (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP

Čeští politici a političky se na sociálních sítích vyjádřili k možnému dopadu ruských raket na území Polska. O život přišli dva lidé.

Aktualizováno 16. listopadu 9:20 – V úterý krátce před osmou hodinou večerní jsme tě informovali o explozi v polské vesnici, při které přišli o život dva lidé. První informace hovořily o dopadu ruské rakety. Rusko označuje zprávu za provokaci a tvrdí, že k žádným úderům ruských zbraní na cíle poblíž ukrajinsko-polské státní hranice nedošlo. Informace z USA naznačily, že mohlo jít o ukrajinskou raketu, která byla vypálena na přilétající ruskou raketu.

Aktuálně představitelé NATO jednají a čeká se na jednoznačné závěry, které rozhodnou o dalších krocích. K událostem se postupně vyjádřili čeští politici a političky nebo lidé kandidující na prezidentský post. 

15. listopadu 2022 19:39 Čas čtení 4:45 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4 Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4

Útok nesmí zůstat bez odezvy

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nesmí možný dopad ruských raket na území Polska zůstat bez odezvy. „Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy,“ napsala na Twitteru.

K obdobné rétorice se uchýlila také kandidátka na prezidentku republiky Danuše Nerudová. „Ruské rakety zabily dva nevinné v Polsku. Nejde o to, zda šlo o chybu či záměr. Je to nepřijatelné. Myslím na polské přátele. Je třeba postupovat s rozvahou, ale rozhodně. Způsobem, ze kterého náš nepřítel pochopí, že se nezalekneme. Že jsme silnější,“tweetla s důrazem na to, že Rusko je teroristický stát.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podporu Polsku vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). Na Twitteru uvedl, že pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly jeho území, půjde o další eskalaci ruské invaze. „Dnešní masivní raketové útoky ruské armády na Ukrajinu jasně ukazují, že Rusko chce terorizovat její obyvatele a zemi dál ničit. Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO.“

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) vyzývá NATO k reakci. „Pojďme to pojmenovat přesně: Ruské rakety zasáhly Polsko. Polsko je členem NATO! NATO musí reagovat. A to tvrdě a nekompromisně! Jedině tomu Putin rozumí,“tweetnul.

Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu

K dopadu ruských raket na území Polska se na Twitteru vyjádřil také kandidát na prezidenta a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Podle něj je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu. Takový incident prý nutně neznamená zahájení aktivit podle článku 5 NATO ani to, že se mezi NATO a Ruskem rozhoří konflikt. 

„Je to vážná eskalace konfliktu, ale neznamená to, že by měla vypuknout válka mezi NATO a Ruskem. Každopádně se ale ruská strana setká s velice silnou odezvou. Mezi spojenci v NATO uvidíme solidaritu, podporu a odhodlání Polsku pomoci a uslyšíme jasný vzkaz, že budeme stát za ním,“napsal Petr Pavel. 

Upřímnou soustrast pozůstalým obětí

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) odsuzuje počínání Ruska a zároveň myslí i na rodiny zesnulých. „Ruské rakety dnes zřejmě dopadly na území NATO. Stalo se to v Polsku blízko ukrajinských hranic a výbuch si vyžádal dva mrtvé. Chci vyjádřit pozůstalým obětí upřímnou soustrast. Podporovat Ukrajinu je nutné tak dlouho, jak bude potřeba. Jde i o nás. Agresor totiž rozumí jen síle,“ uvedla na Twitteru

České republice nic podobného nejspíše nehrozí

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Rusko o mír nestojí. České republice podobný útok ale podle něj nejspíš nehrozí. „Prezident Zelenskyj nabídl Rusku mírová jednání. Odpověď Kremlu? Masivní raketový útok, který vedle Ukrajiny dost možná zasáhl i Polsko. Ať už to bylo jakkoliv, Rusko o mír nestojí. Chce válčit. Ničit. A vraždit. České republice nic podobného nejspíše nehrozí, zcela bezpečně se ovšem budeme moci cítit teprve tehdy, až se Rusko stáhne z Ukrajiny. Stojíme za Ukrajinou. Stojíme za Polskem,“tweetnul.

Babiš poslal zprávu polskému prezidentovi

Kromě Nerudové a Pavla se k situaci vyjádřili i další prezidentští kandidáti. „Se znepokojením sleduji situaci na polských hranicích s Ukrajinou a vyjadřuji jednoznačnou podporu Polsku a NATO,“napsal šéf odborářů Josef Středula.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Andrej Babiš pak své vyjádření adresoval polskému premiéru Mateuszovi Morawieckému: „Přijmi prosím mou soustrast celé zemi a rodinám, které ztratily své blízké. Moc na tebe myslím. Češi vždy byli a budou po vašem boku. Incident musí být plně vyšetřen,“napsal bývalý premiér na Twitteru.

Podle Pavla Fischera, který je zároveň v Senátu předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, jde o okamžik těžké zkoušky pro Polsko a všechny členské státy NATO. „Zločinný režim pálil ruské rakety nejen na civilisty na Ukrajině, ale také na území NATO, tedy Polska. Odsuzuji tento zločin,“dodal.

Podporu Polsku vyjádřili lídři všech koaličních stran 

Po Fialovi (ODS) a Rakušanovi (STAN) nenechali událost bez reakce ani další čelní představitelé politických stran. Markéta Pekarová Adamová vyjádřila plnou podporu polským přátelům. „Rusko eskaluje napětí a tomu se musíme bránit společně,“dodala.

„Rusko si může být jisté jednou věcí. Na základě výsledků vyšetřování v Polsku se jako
NATO zařídíme! Jsem v myšlenkách stále s Ukrajinou i Polskem,“vzkázal šéf lidovců Marian Jurečka.

Přes Facebook se ozval také předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Včerejší dopad raket na území Polska je další z tragických momentů války, která musí skončit. Skončit stažením ruských vojáků a žoldáků z Ukrajiny, vyrovnáním obrovských způsobených škod a potrestáním strůjců této války, která stála spoustu životů.“ Doplnil, že je třeba znát všechna fakta, incident vyšetřit, jasně popsat, co se stalo, a z toho vyvodit závěry.

Refresher požádal o reakci také prezidenta Miloše Zemana, respektive jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Reakce do vydání článku nepřišla. K dění v Polsku se nevyjádřila ani SPD. 
Zpět
Sdílet
Diskuse