Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2022 9:00
Čas čtení 6:15
Vojtěch Vanda

Hodně lidí má k ženskému rapu předsudky a necení ho, říká Sharrie. Mým kariérním cílem je mít Pečiuko jako Separ

Hodně lidí má k ženskému rapu předsudky a necení ho, říká Sharrie. Mým kariérním cílem je mít Pečiuko jako Separ
Zdroj: se souhlasem Šárky Valáškové
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

V rámci našeho seriálu FRESH RAP bychom rádi oslovovali více ženských interpretek. Těch je ale jako šafránu, což ví i pražská rapperka Sharrie.

Čím dál častěji se setkáváme s umělci, jejichž versatilní styl je jen těžko uchopitelný. Nedají se zařadit do škatulek, které, jak se nám někdy zdá, byly dříve sice možná lépe uchopitelné pro hudební publicisty, avšak umělecká vize interpretů tím mohla trpět.

Konzervativní vměstnávání do truhlíků té a té hudební formy vyvíjelo tlak na jednotlivé umělce, od nichž následně fanoušci chtěli jednu a tu samou věc, přestože by oni sami raději „roztáhli svá křídla“ a nechali se unášet různorodými proudy hudebních stylů. Tato doba je naštěstí dávno pryč, a to i v hip hopu, jehož pevná fanouškovská základna byla, navzdory obecně vyznávaným hodnotám, velmi konzervativní.

Dnes můžeme bez problémů označit i za rapového interpreta někoho, kdo ještě není tak úplně rozhodnut, jestli je rap opravdu cesta, nebo spíše pouhá epizoda. Tím je i listopadový umělec, lépe řečeno umělkyně listopadového FRESH RAPu. Rap by někoho podobného, jako je ona, totiž potřeboval. Rapperek je v českém rybníčku, jak již víš z našich předchozích článků, opravdu málo.

Doporučeno
Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou 31. října 2022 8:30

Naše pátrání po mladém ženském rapovém talentu nám však i letos přineslo ovoce. Jestli si vzpomínáš, v květnu jsme představili ženské alternativní rapové duo lobbyboy&saab900turbo, které však úplně netoužilo po vysokých příčkách v hitparádách. Zato Šárka Valášková alias Sharrie, dvacetiletá zpěvačka a rapperka z Prahy, se tomu úplně nebrání. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Šárka Valášková (@sharrie__)

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Hlavní město je se Sharrie spojeno odmalička, jelikož vyrůstala s rodiči ve Svémyslicích kousek od něj. Vesnici ale před rokem musela opustit, jelikož má v Praze školu i práci a dojíždění bylo náročné. Nyní žije s kamarádkou po svém.

Akordeon a básně u klavíru

Šárka a Sharrie. Člověk by řekl, že se nejedná o zrovna složitou přesmyčku jména v pseudonym. Rapperka nám však pověděla, že nad ním přemýšlela docela dlouho. „Nakonec mě to prostě nějak napadlo, protože je to zvučné,“ vysvětluje. A navíc je v něm schováno i malé tajemství. „Také to obsahuje šest písmen a dvě písmena r. Šest děleno dvěma jsou tři. Kolik rohů má trojúhelník?“ ptá se řečnicky. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Stejně jako u ostatních interpretů nás zajímala její hudební minulost. Když jsme prováděli rešerši, ve videoklipu Siluety si s Pawliem Poiznem (jehož epizodu FRESH RAPu si můžeš přečíst tady) vymění ve druhé sloce kytaru za mikrofon, přičemž Šárka následně „markýruje“ hru na nástroj. Sloveso jsme dali do uvozovek, jelikož se vždy radši dopředu přesvědčíme.

Nakonec se ukázalo, že Sharrie sice nemá úplně vztah ke kytaře, ale hudební průpravu má značnou. „Každý z mé rodiny hraje na hudební nástroj, takže mě k tomu odmala vedli,“ odpovídá jednoznačně. Jejím prvním nástrojem byl nicméně velmi netradiční kus. „Od 7 let jsem hrála na akordeon. Když jsem někomu řekla, že na to hraju, představili si týpka někde v hospodě, jak hraje lidovky,“ čte nám myšlenky. „Mě ale bavilo hrát spíše modernější skladby,“ dodává vzápětí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 125330 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse