Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. listopadu 2022 14:59
Čas čtení 1:06

Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 56 obětí a na 700 zraněných

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 56 obětí a na 700 zraněných
Zdroj: TASR/AP Photo/Firman Taqur

Indonéský ostrov Jáva zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály. Podle tamních úřadů zemřelo během zemětřesení nejméně 56 lidí a dalších 700 je zraněných.

Hlavní indonéský ostrov Jáva zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály. Tamní úřady hlásí, že o život připravilo nejméně 56 osob a dalších 700 lidí je zraněných. Na sociálních médiích kolují videa, na kterých je vidět, jak se budovy proměnily v trosky a jsou rozesety po ulicích. Úřady varují před dalšími možnými otřesy a informují, že počet obětí může ještě vzrůst, píší BBC a CNN.

20. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:24 V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu

Zemětřesení zasáhlo město Cianjur v západní Jávě. Jedná se o hustě osídlenou oblast, která je k sesuvům půdy náchylná a domy v ní jsou špatně postavené. Zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály připravilo o život nejméně 56 osob a dalších 700 je zraněných. Záchranáři se z trosek snaží vyprostit další osoby a úřady varují, že počet obětí může růst. 

Podle vedoucího správy města Cianjur Hermana Suhermana většinu zranění tvoří zlomeniny kostí. „Sanitky stále jezdí z vesnic do nemocnice. Ve vesnicích se totiž nachází ještě mnoho rodin, které nebyly evakuovány,“ řekl. Cianjur potřebuje pomoc více zdravotníků. V oblasti prý nefunguje elektřina a zdravotníci v hlavní nemocnici nemohou operovat pacienty. 

Národní agentura pro zmírňování následků katastrof informovala o tom, že zemětřesení poškodilo desítky budov, včetně již zmíněné nemocnice nebo islámské internátní školy. Silné otřesy byly údajně cítit i v Jakartě, která je od Cianjuru vzdálená 100 kilometrů. 

„Pracovala jsem, když se pode mnou začala třást podlaha. Otřesy jsem jasně cítila. Snažila jsem se zachovat chladnou hlavu, ale otřes ještě zesílil a nějakou dobu trval,“ popsala situaci v hlavním městě Indonésie právnička Mayadita Waluyo.

Domů
Sdílet
Diskuse