Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
23. listopadu 2022 11:39
Čas čtení 0:50

V čínské továrně na výrobu iPhonů vypukly rozsáhlé protesty. Pracovníci měli kvůli covidu v areálu i bydlet

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V čínské továrně na výrobu iPhonů vypukly rozsáhlé protesty. Pracovníci měli kvůli covidu v areálu i bydlet
Zdroj: TASR/AP

Představitelé společnosti zavedli restriktivní pracovní režim, podle kterého museli pracovníci v areálu továrny i bydlet, aby zajistili fungování výroby.

V továrně společnosti Foxconn na výrobu chytrých telefonů iPhone v čínském městě Čeng-čou vypukly rozsáhlé protesty. Podle záběrů zveřejněných na Twitteru si zaměstnanci během demonstrací stěžovali na nevyhovující pracovní a platové podmínky v souvislosti s nárůstem případů nákazy koronavirem.

Pracovníci museli v továrně bydlet

Představitelé společnosti zavedli kvůli zvyšujícímu se počtu nákaz restriktivní pracovní režim, podle kterého museli pracovníci v areálu továrny i bydlet, aby zajistili fungování výroby. Podle zaměstnanců jim však firma odmítá vyplácet dohodnuté bonusy a poskytovat stravu v přiměřeném množství. Obrovské množství pracovníků proto z továrny uteklo.

Na videích zveřejněných na internetu jsou vidět davy zaměstnanců, kteří před policisty křičí: „Braňte naše práva!“ Deník The Guardian však upozornil, že pravost videí se médiím prozatím nepodařilo nezávisle ověřit, k události se dosud nevyjádřila ani společnost Foxconn.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Foxconn je největší smluvní výrobce elektroniky, který se zaměřuje na výrobu komponentů pro mezinárodní značky. Je hlavním dodavatelem pro společnost Apple, přičemž závod v Čeng-čou vyrábí nejvíce iPhonů na světě. V rámci soukromého sektoru je firma největším zaměstnavatelem v Číně. Ve třiceti továrnách a výzkumných zařízeních pracuje více než milion lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse