Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. listopadu 2022 16:50
Čas čtení 1:16

V Česku 93 % dětí vyzkouší alkohol z rukou rodičů ještě před 16. rokem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku 93 % dětí vyzkouší alkohol z rukou rodičů ještě před 16. rokem
Zdroj: Pexels/Isabella Mendes

Situace u nás je horší než ve zbytku zemí Evropské unie.

Policie České republiky monitorovala neoprávněný prodej tabákových výrobků a alkoholu dětem v rámci akce Alkohol, drogy a mládež 2022 od 26. do 30. října letošního roku. Při kontrole 4953 osob a 1208 různých podniků našla 178 dětí pod vlivem alkoholu. Osm z nich bylo mladších patnácti let. Policie o tom informuje na svých stránkách.

Do kontroly se kromě policie zapojili také pracovníci hygienických stanic, Celní správy ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, živnostenských úřadů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, ale také zaměstnanci městských a obecních úřadů či městských a obecních policií.

„Pod vlivem omamných a psychotropních látek byly dvě děti,“ upřesňuje výsledky ředitel služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR Petr Sehnoutka. „Výsledky opatření jsou srovnatelné s těmi z roku 2021, kdy jsme sice zaznamenali pokles oproti předchozím ročníkům, ale stále ne takový, abychom si mohli říct, že už obdobná akce nemá smysl. Jde primárně o prevenci dopadů nezákonného jednání na mladou generaci, a proto bude mít z našeho pohledu opatření smysl, dokud se nám v kolonkách vyhodnocení nebudou objevovat jen samé nuly.“

7. června 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol

Alkohol dostávají od rodičů

Kromě alkoholu se při kontrolách v restauracích, klubech a podobných podnicích odhalilo 486 přestupků a čtyři trestné činy. Omamné a psychotropní látky byly nalezeny v jedenácti případech. Nejčastěji se podle policie jednalo o marihuanu.

„Užívání alkoholu a tabáku mladšími osmnácti let a obzvlášť mladšími šestnácti let je významné riziko vzniku závislosti, a to i na nelegálních drogách. České děti bohužel stále v této oblasti skórují nejhůř v EU,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Prostupnost prodeje dětem a mladistvým se podle něj zdá být významně vyšší než v jiných zemích EU. V České republice dle jeho slov vyzkouší alkohol 93 % dětí ještě před šestnáctým rokem, a to z rukou rodičů. 

Vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová rodičům doporučuje, aby s dětmi na téma omamných látek hovořili a důvěřovali jim. Zároveň by ale měli mít přehled o tom, jak jejich potomci tráví volný čas.

Domů
Sdílet
Diskuse