Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2022 10:00
Čas čtení 6:23
Richard Balog

Nejlepší zahraniční rapová alba v druhé polovině roku 2022. Výběr ovládli zkušení interpreti i mladé pušky

Nejlepší zahraniční rapová alba v druhé polovině roku 2022. Výběr ovládli zkušení interpreti i mladé pušky
Zdroj: Getty Images/Prince Williams
HUDBA HUDBA RAP
Uložit Uložené

V seznamu najdeš americký, britský, německý i francouzský rap. O jediné ženské zastoupení se postarala Megan Thee Stallion s projektem Traumazine.

Postřehnout všechny rapové novinky je nadlidský úkol, přesto jsme v druhé polovině roku 2022 slyšeli kvantum kvalitních nahrávek a níže najdeš náš výběr 10 nejlepších alb od interpretů ze Spojených států amerických i Evropy.

Zatímco prvních šest měsíců ovládla rapová esa v čele s Kendrickem Lamarem, Vincem Staplesem a Pushou T, tentokrát si místo na výsluní scény našli Nas, Freddie Gibbs a Stormzy. Doplnily je mladé pušky ze zámoří i hvězdy ze starého kontinentu, které vyprodávají sportovní stadiony.

Čestné uznání si kromě námi vybraných alb zaslouží také projekty od interpretů, jako jsou Burna Boy, Glorilla, Quavo a Takeoff, Westside Gunn, Yeat, Pajel, Sido a další, kteří se nedostali do nejužšího výběru, ale stojí za poslech.

10. Megan Thee Stallion Traumazine 

Megan Thee Stallion není žádným nováčkem na rapové scéně a všechny své technické i lyrické dovednosti naplno předvedla na svém druhém sólovém albu s názvem Traumazine, které spatřilo světlo světa 12. srpna. 

Stále teprve sedmadvacetiletá interpretka jím jen velmi těsně neovládla žebříček Billboard 200, ovšem s přehledem vydala nejlepší ženský rapový projekt letošního roku. Svědčí o tom pozitivní recenze od odborníků z redakcí Pitchforku, NME nebo Guardianu i počet streamů na Spotify.

Hot Girl Meg rýmuje se stejnou lehkostí a úderností jako na začátku své kariéry a my její originální projev milujeme. Co se týče témat jednotlivých skladeb, Traumazine obsahuje převážně osobní výpovědi rodačky z Texasu, například o překonání těžkých životních chvil, jako je smrt blízkého člověka, ale také výpovědi o posílení postavení afroamerických žen.

Pokud jsi dosud nepatřil*a mezi fanoušky ženského rapu, po tomto albu změníš názor. Přesně takto to má vypadat.

9. Gazo  KMT

Korunní princ francouzského drillu vydal debutové album KMT hned na začátku druhé poloviny roku 2022, 1. července, a ihned s ním ovládl žebříček nejposlouchanějších alb v zemi. 

Pařížský interpret s uměleckým jménem Gazo pochází z předměstí Saint-Denis, které často zmiňuje ve svých textech. Stejně tak výtržnosti z mládí, za které ho rodiče vyhodili z domu, když mu bylo dvanáct let. KMT obsahuje patnáct skladeb s několika hosty, jejichž prostřednictvím alespoň zčásti pochopíš život rapera s civilním jménem Ibrahim Diakité. Pokud nerozumíš francouzštině, pohltí tě minimálně energie a údernost nahrávky.

V případě, že máš rád rapery, jako jsou Pop Smoke, Central Cee nebo Headie One, přijdeš na chuť i skladbám od 28leté hvězdy z Paříže s divokou minulostí. Gazo vytvořil identifikovatelný otisk francouzského drillu, který přebírá vlivy z britské a americké scény, ale zároveň je sám o sobě jedinečný.

8. Luciano Majestic

Německá rapová scéna je v současnosti plná kvalitních interpretů, z nichž si největší kus koláče ukrojil interpret s mosambickými kořeny a uměleckým jménem Luciano. 

Berlínská hvězda, která v létě odehrála koncert i v Praze, vydává alba s roční pravidelností a každé oplývá tvrdými hity. Jinak to není ani v případě nahrávky Majestic, kde Luciano vsadil na úderné produkce, zvučné hosty a široké spektrum témat. Přestože album nemá jednotný koncept, nedovolí ti ztratit pozornost ani na minutu, a to nás baví nejvíc. 

Luciano v pozici nejžádanějšího rapera v zemi nejen předběhl kolegy z branže, jako jsou Capital Bra nebo Ufo361, když jejich kariéra po roce na vrcholu už postupně slábla, ale zároveň se Berlíňan zřejmě teprve rozjíždí. Na denním pořádku jsou skladby s britskými hvězdami typu Headie One nebo Aitch a 28letý interpret se nebojí zabloudit ani mimo vyšlapané cesty v domácím prostředí.

Důkazem je mimo jiné i seznam skladeb na albu Majestic, které je výlučně v angličtině, díky čemuž nenechává nikoho na pochybách o tom, že Německo mu nestačí a míří ještě dál.

7. Young Nudy EA Monster

Z Evropy jsme zpátky v USA, kde vychází každý den kvantum rapových alb. Jinak tomu nebylo ani 8. srpna, kdy Young Nudy představil novinku EA Monster s bláznivým vizuálem příšery z východní Atlanty na obalu, který si získal naše srdce. 

Brzy 30letý raper využil všech dovedností, kterými disponuje, a výsledkem je zatím jeho nejsoudržnější projekt. Nudyho nekontrolovatelná flow je během celého alba téměř o samotě, jelikož jediným hostem je nastupující interpret BabyDrill na skladbě Duntsane. Více než polovina hudebních produkcí je dílem Pi'erra Bourna, který albu dodal vynalézavý a futuristický nádech, což podtrhla raperova kadence slov. 

EA Monster má jen 34 minut, ale jde o skvělý počin, který bude v našem playlistu rotovat ještě dlouhou dobu. Pokud neznáš tvorbu Young Nudyho, poslechni si toto album a možná zjistíš, že funguješ na stejné vlnové délce.

6. Metro Boomin Heroes & Villains

Nejčerstvější nahrávkou ve výběru je druhé sólové album od Metro Boomina – producenta, jehož hudbu zná každý fanoušek nové vlny rapu. Projekt s názvem Heroes & Villains vychází téměř přesně čtyři roky po úspěšném debutu Not All Heroes Wear Capes a Metro nezůstal nic dlužen své pověsti ani v tomto případě. 

Producent oznámil vydání alba v den svých 29. narozenin a všichni jsme měli velká očekávání, která naplnil na sto procent. Na patnácti skladbách se nachází jedno zvučné jméno za druhým včetně Johna Legenda, Chrise Browna, Dona Tolivera, Travise Scotta, The Weeknda nebo A$AP Rockyho na společné záležitosti se zesnulým Takeoffem. 

Nejsvětlejšími momenty jsou skladby Too Many Nights a Superhero, které budou tahákem playlistu Rap Caviar na Spotify v příštích týdnech. Takto má vypadat producentské album, které osloví i náročné posluchače.

P.S.: Nezapomeň se podívat na doprovodné video k albu Heroes & Villains v hlavní roli s hercem Morganem Freemanem i dvojicí raperů Young Thugem a Gunnou, kteří jsou momentálně ve vazbě.

5. Drake & 21 Savage Her Loss 

Druhou polovinu výběru nejlepších zahraničních rapových alb otevíráme albem Her Loss, které společně vytvořili hvězdní interpreti Drake a 21 Savage. Zvučná novinka vyšla 4. listopadu a není žádným překvapením, že ihned obsadila první místo v prestižním žebříčku Billboard 200.

Oba rapeři předvedli během hodiny své mistrovství, a to navzdory tomu, že nahrávka neobsahuje masivní klubové hymny, na jaké jsme zvyklí především ze starších alb hlavy vydavatelství OVO Sound. Největší úspěch mají skladby Rich Flex, BackOutside Boyz, Pussy & Millions a Circo Loco, na které se nachází vysamplovaný hit One More Time z roku 2000 od skupiny Daft Punk. 

Hudební partnerství popové superstar ze severu a rapové hvězdy z jihu dopadlo lépe, než jsme předpokládali před vydáním alba, ale na vrchol našeho žebříčku to nestačilo. 

Radost z vydání společného alba interpretům nezkazila ani žaloba ve výši čtyř milionů dolarů za neoprávněné použití titulní strany magazínu Vogue kvůli propagaci. Více informací o této kauze najdeš v článku.

4. JID The Forever Story

Pódiové umístění těsně uteklo interpretovi s pseudonymem JID, který patřil mezi nejžhavější rapery v letošním roce díky albu The Forever Story. Mezi hosty figuruje několik známých kolegů, jako jsou například Lil Wayne, Lil Durk, Yasiin Bey nebo výše zmíněný 21 Savage, a výsledkem je nadčasová nahrávka.

Projekt, který spatřil světlo světa 26. srpna, je ódou na surový rap 90. let v moderním hávu se vším, co k tomu patří, včetně silných témat, temných produkcí a lyrických dovedností, o jakých se většině současných interpretů ani nesní.

Nejnovější LP atlantského rapera je zážitkem, který je mostem mezi jeho výchovou, místem na rapové scéně a v černošské historii vůbec. Jako ukázku z alba The Forever Story jsme vybrali skladbu Dance Now s atraktivním vizuálem.

3. Nas King Disease III 

Čtvrté společné album rapera Nase pod taktovkou producenta Hit-Boye a zároveň třetí díl ze série King Disease nás posadilo hluboko do židlí již po prvním poslechu. Devětačtyřicetiletý rodák z New Yorku je v perfektní formě, kterou v listopadu přetavil do sedmnácti skladeb bez jakékoli spolupráce.

LP King Disease III se zaměřuje na jednoduchý styl, je uvolněné, odborné a konečně svižné. Raper na novém projektu rozebírá několik témat ze svého života, jako například problémy spojené s násilím, sociální rozvoj černošských Američanů i luxus. Album je plné nostalgie, ale v pozitivním smyslu.

Nas rýmuje s lehkostí a přímočařeji než na předchozích projektech, díky čemuž zaujme i mladší posluchače. Skladby, které považujeme za nejlepší, jsou Ghetto Reporter, Michael & Quincy, Hood2Hood a Reminisce.

2. Freddie Gibbs $oul $old $eparately 

Jak na to, ukázal mladším kolegům z rapové scény i Freddie Gibbs, který vydal své páté studiové album s názvem $oul $old $eparately v závěru září. Jedná se o první Gibbsův projekt pod velkým vydavatelstvím (Warner) a představuje koncepční dílo, které se točí kolem hazardu. 

Čtyřicetiletý interpret z Indiany musel podle vlastních slov podstoupit riziko, aby mohl pokračovat v hudební kariéře. Pozvání producentů, jako jsou Kaytranada, James Blake či DJ Paul, nabídlo raperovi nepopsané osvěžující plátno, na kterém vynikly Gibbsovy technické zdatnosti a výstižné texty. 

Mezi hosty v seznamu skladeb najdeš spoustu hvězdných jmen v čele s Pushou T, Rickem Rossem, Big Seanem nebo Jadakissem, což podtrhlo kvalitu $oul $old $eparately

Freddie Gibbs udržel laťku své tvorby vysoko, a to navzdory tomu, že opustil svoji komfortní zónu, za což si zaslouží obdiv a poslech.

1. Stormzy This Is What I Mean

Druhou polovinu roku 2022 ovládl po rapové stránce Stormzy, a to díky albu This Is What I Mean, které představil veřejnosti 25. listopadu. Ze všech stran přicházela slova chvály a obdivu pro interpretův posun. My nejsme výjimkou, a proto se nachází na vrcholu našeho žebříčku nejlepších zahraničních alb. 

V pořadí třetí sólové EP britského umělce nám ukázalo, že Stormzy není jen lyricky skvělý raper, ale také zpěvák s dokonalým citem pro tempo a tóny. Posluchači se vyplatí slyšet interpreta, který je na vrcholu svých tvůrčích sil a nechává se plynule vést svými instinkty v doprovodu silných vokálů, klasických hudebních nástrojů či poctivých rapových produkcí.

Mezi nejsvětlejší momenty alba patří skladby Hide & Seek, My Presidents Are Black a This Is What I Mean. Poslechni si celé LP a v komentářích se s námi můžeš podělit o to, zda souhlasíš s naší volbou. Ne nadarmo Stormzy tímto dílem ovládl britský žebříček OCC.

Doporučeno
Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo 30. listopadu 2022 18:30
Domů
Sdílet
Diskuse