Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
13. prosince 2022 v 11:33
Čas čtení 2:25

Česko zažilo nejchladnější noc letošní zimy. Bylo naměřeno −25 °C

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zažilo nejchladnější noc letošní zimy. Bylo naměřeno −25 °C
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Teplota skoro −26 °C byla naměřena v Pohoří na Šumavě. Zima však komplikuje životy Čechů méně než včera.

Česko zažilo nejchladnější noc této zimy. Teploty nad ránem klesaly hluboko pod bod mrazu, v Pohoří na Šumavě bylo naměřeno −25,8 °C, informuje ČTK. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Zatímco v pondělí komplikovalo dopravu na silnicích husté sněžení, dnes už je situace klidnější. Nesněží, řidiči ale musí dávat pozor na námrazu a zbytky ujetého či rozbředlého sněhu.

13. prosince 2022 v 8:09 Čas čtení 1:12 Předpověď počasí na měsíc: Mrazy dosahující až −15 °C poleví, oteplí se už od příštího týdne Předpověď počasí na měsíc: Mrazy dosahující až −15 °C poleví, oteplí se už od příštího týdne

Na železnici byl ranní provoz bez větších problémů, jen na několika místech zamrzly výhybky. Kvůli poruše výhybek nemohly ráno jezdit vlaky například mezi Poděbrady a Nymburkem ve středních Čechách.

Na Šumavě nad ránem klesla teplota k −25 °C, hodně mrzlo i v nižších nadmořských výškách v regionu. Nejchladněji bylo v Pohoří, kde teploměr ukázal skoro 26 stupňů pod nulou. Stanice Perla u Kvildy naměřila −25,1 °C. Na Horské Kvildě bylo −24,8 °C a na Březníku u Modravy −25 °C. Chladno bylo i v nížinách.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších, uzavírky

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš dnes stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. První nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí v současné zimní sezoně byl poprvé vyhlášen v pondělí. Na hřebenech Krkonoš je 30 až 50 centimetrů sněhu. V polské části Krkonoš lavinové nebezpečí tamní horská služba nevyhlásila.

Na Jizerce v Jizerských horách, která patří k nejchladnějším místům v zemi, naměřili minus devět. Při tak nízkých teplotách ztrácí sůl, kterou používají silničáři, účinnost. Komunikace mohou namrzat, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. Všechny silnice v Libereckém kraji byly ale s opatrností sjízdné.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Pro kamiony nad šest tun zůstává uzavřená silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, silnice vede chráněnou oblastí, a tak se tam nesolí. V pondělí tam uvázl i autobus. Řidiči musí směrem na Hejnice a Raspenavu po hlavní silnici I/13 přes Frýdlant, která se ošetřuje chemicky.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem je dál uzavřená také silnice I/56 v úseku Ostravice−Bílá v Moravskoslezském kraji, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silničáři a policisté tento úsek uzavřeli z preventivních důvodů. Silnice se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace. Omezení v tomto úseku by mělo skončit dnes večer.

Opatrnost je třeba na Vsetínsku i ve středních Čechách

Silničáři varovali před námrazou na silnici I/35 ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, na silnici I/50 u Zástřizel na Kroměřížsku nebo na silnici II/493 u Petrůvky na Zlínsku. Na Vysočině je na silnicích nižší třídy ujetý sníh posypaný drtí. Hlavní tahy jsou holé a vymrzlé, místy mohou být po solení mokré.

Problémy v dopravě nebyly, ale řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Od večera do dnešního rána vyjelo v regionu přes 90 sypačů. V pondělí sněžilo, v některých kopcích nemohly vyjet kamiony. V noci na dnešek sníh nepadal ani nefoukal vítr.

21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?

Silnice ve středních Čechách byly dnes ráno s opatrností sjízdné, místy na nich ležel rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Krajští cestáři v noci opět vyslali do terénu veškerou techniku, v regionu ale již nesněžilo. Policie už zaznamenala několik dopravních nehod, například v Nové Vsi na Mělnicku nebo v Kladně. Kolize se obešly bez zranění.

Riziko námrazy je také na silnicích v Krušných horách. V okolí Božího Daru jsou silnice upravené, ale s vyjetými pruhy. Krajští silničáři nad ránem vyjížděli hlavně do oblasti Mariánských Lázní, kde často vzniká námraza v místech, kde se objeví mlha.

Mrazy poleví

Jak jsme již informovali, tento týden je v rámci teplot velmi podprůměrný. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají, že následující tři týdny budou teploty jiné a k člověku poněkud shovívavější. Průměrná týdenní teplota, která se nyní drží mezi třemi a šesti stupni pod nulou, se vrátí na obvyklou nulu.

Domů
Sdílet
Diskuse