Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 15:29
Čas čtení 1:11

Zemřela poslední havajská princezna. Kdo zdědí jmění ve výši pěti miliard?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřela poslední havajská princezna. Kdo zdědí jmění ve výši pěti miliard?
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Ve věku 96 let zemřela Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa, takzvaná poslední havajská princezna.

Ve věku devadesáti šesti let zemřela v neděli Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa, která byla nazývána poslední havajskou princeznou. O úmrtí jedné z posledních členek havajské královské rodiny informoval v pondělí formou prohlášení palác Iolani, historické sídlo havajské monarchie v USA.

Miliardové jmění jí odkázal už pradědeček

„Abigail si budeme pamatovat pro její lásku k Havaji a jejím obyvatelům. Bude mi chybět z celého srdce,“ uvedla její manželka Veronica Gail Kawānanakoa. Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa, svým přátelům známá jako Kekau, byla veřejností oslavována mimo jiné i pro své filantropické aktivity a podporu tradiční havajské kultury.

Poslední havajská princezna, jak se jí také přezdívalo, se narodila v roce 1926 v Honolulu. Jmění, které jí odkázal už její pradědeček, irský podnikatel James Campbell, se odhaduje na 215 milionů dolarů, v přepočtu tedy na necelých pět miliard korun. Zdědí ho už zmiňovaná manželka zesnulé princezny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hawaii News Now (@hawaiinewsnow)

Cambell svůj majetek nastřádal díky tomu, že byl majitelem cukrových plantáží a na Havaji vlastnil mnoho půdy. Jeho dcera se provdala za prince Davida Kawānanakoa, který byl třetí v pořadí na trůn Havajského království. V roce 1893 ale byla tamní monarchie svržena americkými podnikateli. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Přestože Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa nenosila žádný formální titul, byla jedním ze symbolů havajské národní identity a připomínkou tamní monarchie. Věnovala se filantropii, financovala stipendia pro původní obyvatele Havaje a přispívala na údržbu paláce Iolani, v němž je nyní muzeum. V roce 2001 založila nadaci Abigail KK Kawananakoa.

Podle svých přátel ale také vynikala až zlomyslným smyslem pro humor. Prý zkoušela různé náboženské představitele tím, že jim nabízela velké částky peněz – někdy výměnou za nehorázné požadavky. Například jednou souhlasila, že havajské katolické diecézi věnuje sto tisíc dolarů, ale jen pod podmínkou, že se při přebírání šeku nechá vyfotit sám papež Benedikt XVI.

Domů
Sdílet
Diskuse