Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. prosince 2022 13:59
Čas čtení 1:05

Vysoký komisař OSN podrobně popsal případy stovek hromadných vražd na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vysoký komisař OSN podrobně popsal případy stovek hromadných vražd na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

Už během prvních týdnů ruské invaze byly na Ukrajině zabity stovky civilistů, prohlásil ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Podle něj mohou zdokumentované případy vražd představovat válečné zločiny. TASR převzala zprávu z APF.

Türk na zasedání Rady OSN pro lidská práva uvedl, že od 24. února do 6. dubna jeho úřad zdokumentoval 441 popravených a zabitých civilistů ve třech regionech Ukrajiny. Vysoký komisař upřesnil, že v tomto časovém období byla ve 102 vesnicích a městech v Kyjevské, Černihivské a Sumské oblasti zdokumentována přímá poprava 341 mužů, 72 žen, 20 chlapců a osmi dívek.

„Skutečný počet bude pravděpodobně podstatně vyšší, protože pracujeme na potvrzení dalších 198 údajných zabití v těchto oblastech,“ řekl vysoký komisař OSN při předložení zprávy svého úřadu. Podle něj existují silné náznaky, že hromadné popravy zdokumentované ve zprávě „mohou představovat válečný zločin úmyslného zabití“.

14. prosince 2022 15:30 Čas čtení 0:44 Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních

Türk, který minulý týden navštívil Ukrajinu, poskytl podrobnosti o některých vraždách zdokumentovaných ve zprávě. „V některých případech ruští vojáci popravovali civilisty v provizorních věznicích,“ řekl. „Další byli po bezpečnostních kontrolách na místě popraveni –⁠ ve svých domech, na dvorech či ve dveřích –,⁠ i když oběť jasně prokázala, že není hrozbou, například ukázáním rukou ve vzduchu,“ dodal.

Muži a chlapci tvořili 88 procent všech obětí hromadných poprav uvedených ve zprávě. Kromě takových poprav Türk uvedl, že ruská obrněná vozidla a tanky střílely i na obytné budovy a zabíjely civilisty v jejich příbytcích. Někteří lidé byli podle něj sraženi na cestě.

12. prosince 2022 19:49 Čas čtení 0:58 Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu

V ukrajinském městě Buča u metropole Kyjev objevili po stažení ruské armády stovky těl. Türk uvedl, že jeho úřad v období od 4. do 30. března zdokumentoval na místě 73 zabitých civilistů včetně tří dětí. V procesu potvrzování je podle něj dalších 105 údajně zabitých civilistů.

I po zkoumaném období, které zpráva uvádí, Türkův tým pokračoval v dokumentování pokračujících hrubých porušování práv civilistů i bojovníků včetně svévolného zadržování, násilných zmizení, mučení a sexuálního násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse