Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. prosince 2022 14:40
Čas čtení 1:00

David Beckham se poprvé vyjádřil ke svému kritizovanému angažmá v Kataru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
David Beckham se poprvé vyjádřil ke svému kritizovanému angažmá v Kataru
Zdroj: Getty Images/AELTC/Ben Solomon – Pool

Za podporu světového šampionátu v Kataru se legendární fotbalista ocitl pod palbou kritiky nejen ze strany LGBTQ+ lidí.

Legendární fotbalista David Beckham se poprvé vyjádřil ke svému angažmá na mistrovství světa v Kataru. Bývalý záložník se stal terčem kritiky za to, že přijal od organizátorů turnaje miliony liber a stal se ambasadorem turnaje navzdory situaci, která v Kataru panuje v souvislosti s lidskými právy.

18. prosince 2022 11:11 Čas čtení 0:41 Podle Mbappého je Ronaldo lepší fotbalista než Messi. Už dnes se Francouz utká se spoluhráčem ve finále světového poháru Podle Mbappého je Ronaldo lepší fotbalista než Messi. Už dnes se Francouz utká se spoluhráčem ve finále světového poháru

Kritika (nejen) ze strany LGBTQ+ lidí

Vše podnítil britský komik Joe Lycett. Ten vyzval Beckhama, aby svou roli ambasadora šampionátu opustil. Kritizoval ho za to, že Beckham jako zastánce práv LGBTQ+ komunity propaguje šampionát v zemi, kde je homosexualita zakázaná a která porušuje lidská práva nejen této komunity, ale i žen a pracovníků z řad imigrantů, kteří se na výstavbě zázemí šampionátu podíleli. Zemřelo jich při tom několik tisíc.

Beckham se nyní k situaci vůbec poprvé vyjádřil. Prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že „vždy věřil, že sport má sílu být ve světě nástrojem dobra“. „Chápeme, že na angažmá na Blízkém východě existují různé názory. Vnímáme ale jako pozitivní, že debatu o klíčových otázkách podnítilo přímo první mistrovství světa, které se v tomto regionu koná,“ uvedl bývalý hráč. Dodal, že doufá v to, že tyto debaty povedou k většímu porozumění a empatii vůči všem lidem.

Beckhamova podpora šampionátu se setkala s ostrou kritikou zejména ze strany členů LGBTQ+, kteří tvrdí, že Beckhamova podpora Kataru je v rozporu s jeho imagí zastánce práv homosexuálů. „Nepochybuji o tom, že LGBTQ+ komunita v západní Evropě ho bude vnímat jako nějakého zrádce nebo někoho, kdo býval spojencem, ale už jím není,“ uvedl už v listopadu ředitel organizace FARE (Fotbal proti rasismu v Evropě) Piara Powar.

Domů
Sdílet
Diskuse