Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
20. prosince 2022 14:16
Čas čtení 1:07

LGBT+ otázku jsem jako rektorka neřešila, ale trápí to mladou generaci, říká Danuše Nerudová

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Pokračujeme v prezidentských rozhovorech. Tentokrát redakci Refresher News poskytla interview kandidátka Danuše Nerudová.

Podle posledních předvolebních průzkumů má Nerudová šanci na vítězství v lednových volbách. Ačkoliv se profiluje jako „prezidentka mladé generace“, v rozhovoru pro Refresher News říká, že ji podporují i lidé z jiných věkových kategorií. „Já si myslím, že 28 procent preferencí, které ukázal minulý průzkum, nejde naskládat jen z mladé generace, ta podpora je napříč,“ tvrdí Nerudová. 


Svou prezidentskou kandidaturu oznámila bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně letos v květnu. Vedle působení v akademické sféře byla také předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody. V rámci kampaně se ale soustředí spíše na „mladá témata“, jako je klima, práva menšin nebo dostupné bydlení. 

Ptali jsme se jí proto, kde v její práci a názorech hledat konzistenci. Jak například Nerudová řešila nerovnost LGBT+ lidí na Mendelově univerzitě?  


„Bylo to téma, které jsem neřešila. Je to ale téma, které trápí mladou generaci a jako člověka mě to trápí také. Trápí mě, že nemají všichni stejná práva, protože si myslím, že bychom je měli mít. I proto to byla jedna z prvních kapitol, které jsem v kampani otevřela,“ vysvětluje Nerudová v rozhovoru. 

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

To, že jsou témata, která řešila před kampaní a v rámci kampaně, v nesouladu, dokazuje například i rychlou odpovědí na otázku – který zákon by jako první změnila nebo novelizovala, pokud by měla tu možnost: „Na prvním místě by to byla penzijní reforma, tedy zákon o důchodovém pojištění.“

V rozhovoru pro Refresher News také vysvětluje a ujasňuje svůj postoj k feminismu, popisuje, jak se stará o své duševní zdraví, a prozrazuje, možná překvapivě, jakou postavou – fikční či reálnou – by chtěla být. 

Celý rozhovor s Danuší Nerudovou si pusť už zítra, ve středu 21. prosince. Už teď se ale na našem YouTube kanále podívej na malou ochutnávku.
Domů
Sdílet
Diskuse